Sinjski arambaši

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Sinjski arambaši by Sanjin Strukic/PIXSELL 
Sanjin Strukic/PIXSELL
Sinjski arambaši by Sanjin Strukic/PIXSELL 
Sanjin Strukic/PIXSELL

Arambaši su vrsta sarme i tradicionalno jelo iz hrvatskog grada Sinja. Pripremaju se od nasjeckanog junećeg ili goveđeg mesa, luka, češnjaka, pancete i peršina. Smjesa se začinjava paprom, solju, klinčićem, cimetom, muškatnim oraščićem i naribanom koricom limuna.


Takva se smjesa mota u listove kiselog kupusa, a potom slaže u lonac. Prije kuhanja, arambaši se prekrivaju nasjeckanim kiselim kupusom, goveđim kostima, sokom od rajčice, vodom i raznim suhomesnatim proizvodima.


Tradicionalno se poslužuju za blagdane poput Uskrsa i Božića, no posebno su popularni za blagdan Velike Gospe i tijekom Sinjske alke, poznatog viteškog natjecanja. Osim toga, ovo je jelo toliko posebno da je zaštićeno kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Sastojci

Broj porcija
6

Smjesa

800 gsitno nasjeckane juneće ili goveđe lopatice
100 gpancete
1 glavicaluka
3 češnjačešnjaka
1 šakasvježeg peršina
sol
papar
1 prstohvatmljevenog klinčića
1 prstohvatmljevenog cimeta
1 prstohvatmuškatnog oraščića
naribana korica 1 neprskanog limuna

Dodatno

14 listovakiselog kupusa
200 gnasjeckanog kiselog kupusa
300 gsuhog mesa (suha rebra, panceta, kobasica)
2 komadagoveđih kostiju (po mogućnosti s malo mesa)
200 mlumaka od rajčice
300 mlvode (više po potrebi)

Priprema

1 Pripremite nadjev

U velikoj zdjeli pomiješajte sitno nasjeckano meso, pancetu, luk, češnjak i peršin, koje ste sve redom sitno nasjeckali. Dodajte sve začine - sol, papar, klinčić, cimet, muškatni oraščić i limunovu koricu.


Smjesu dobro izmiješajte rukama da se sve poveže. Nema potrebe za dodavanjem riže – za razliku od sarme, arambaši se od nje tradicionalno ne rade.


2 Zamotajte u listove kupusa

Odvojite listove kiselog kupusa, isperite ih ako su jako kiseli, i po potrebi odrežite zadebljane dijelove.


U svaki list stavite žlicu do žlicu i pol nadjeva, pa zarolajte kao da radite sarmu – prvo preklopite strane, pa motajte do kraja. Pazite da rolice ne budu prevelike.


3 Složite u lonac

Na dno većeg lonca stavite sloj nasjeckanog kiselog kupusa. Po njemu posložite jedan dio suhog mesa i kosti. Potom složite arambaše u krug, čvrsto jedan do drugoga.


Kad složite prvi red, dodajte još malo suhog mesa i nasjeckanog kupusa, pa nastavite s drugim redom arambaša.


4 Zalijte

Kad su svi arambaši posloženi, sve još jednom prekrijte ostatkom nasjeckanog kupusa. Ulijte umak od rajčice i vodu toliko da sve bude gotovo prekriveno.


5 Kuhajte

Poklopite i kuhajte na laganoj vatri najmanje 2 do 2.5 sata. Nemojte miješati – ako treba, povremeno samo lagano protresite lonac. Po potrebi dolijevajte malo vode.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.