Goranska juha

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
50min
KompliciranostTežina
Cijena
Goranska juha by Shutterstock Shutterstock

Goranska juha jedno je od najprepoznatljivijih jela Gorskog kotara, regije koju obilježavaju guste šume, bogatstvo gljiva i hladna klima koja je stoljećima oblikovala način prehrane lokalnog stanovništva.


Ovo jelo potječe iz vremena kada su se pripremala jednostavna, ali snažna i hranjiva jela koja su mogla izdržati goranske zime. Zato je goranska juha ostala ne samo gastronomski simbol nego i priča o skromnosti, prirodnosti i toplini doma.

Sastojci

Broj porcija
4
1 glavicaluka
2 češnjačešnjaka
1mrkva
1manji peršin korijen
200 gsvježih vrganja ili drugih šumskih gljiva
1 žlicaulja
1 žlicamaslaca
1 žlicabrašna
1,2 lvode ili temeljca
1lovorov list
sol i papar po ukusu
malo nasjeckanog svježeg peršina
žlica kiselog vrhnja za posluživanje (po želji)

Priprema

1 Pirjajte luk

U loncu zagrijte ulje i maslac pa dodajte sitno sjeckani luk. Pirjajte ga dok ne postane staklast.


2 Dodajte povrće

Dodajte češnjak, mrkvu i peršin korijen pa kratko pirjajte da povrće otpusti aromu.


3 Dodajte vrganje

Ubacite narezane vrganje i pirjajte ih nekoliko minuta, dok ne omekšaju i ne zamirišu.


Ako koristite sušene gljive, prethodno ih namočite i dodajte zajedno s vodom u kojoj su se namakale.


4 Umiješajte brašno

Umiješajte žlicu brašna i dobro promiješajte kako bi se povezalo s povrćem i stvorilo blagu zapršku.


5 Dodajte temeljac i krumpir

Dodajte vodu ili temeljac, lovorov list i krumpire narezane na kockice. Kuhajte 20 do 25 minuta, dok krumpir ne omekša i juha se lagano ne zgusne.


6 Začinite po želji

Posolite i popaprite prema ukusu. Po želji umiješajte malo svježeg peršina ili dodajte žlicu kiselog vrhnja u tanjur.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.