Zapečena aljaška kolja s krumpirom

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Zapečena aljaška kolja s krumpirom by Shutterstock Shutterstock

Jednostavan i zasitan ručak za svaki dan.

Sastojci

Broj porcija
2
2fileta aljaške kolje
150 mlvrhnja za kuhanje
80 ggouda sira
1manji luk
maslinovo ulje ili maslac
sol i papar
mljevena paprika ili muškatni oraščić

Priprema

1 Pripremite krumpir

Najprije ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške, pa ih kratko prokuhajte u posoljenoj vodi 5-7 minuta - ne trebaju biti skroz kuhani, samo da malo omekšaju.


2 Pripremite filete

Za to vrijeme, filete aljaške kolje provjerite jesu li bez kostiju, zatim ih posolite, popaprite i po želji pospite malo mljevene paprike. Ako koristite luk, narežite ga na tanke kolutove.


3 Pripremite za pečenje

Zagrijte pećnicu na 200°C. Nauljite ili namastite vatrostalnu posudu. Na dno poslažite sloj kuhanog krumpira, zatim malo luka, pa položite riblje filete. Preko ribe stavite ostatak krumpira i eventualno još luka. Sve prelijte vrhnjem za kuhanje i ravnomjerno rasporedite naribanu goudu po vrhu. Po želji možete naribati i malo muškatnog oraščića za dodatnu aromu.


4 Pecite

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta, dok krumpir ne omekša do kraja, a sir ne dobije zlatnu koricu. Po završetku, ostavite jelo da odstoji nekoliko minuta prije posluživanja. Po želji pospite svježim peršinom.