Porchetta s komoračem, kaduljom i čilijem

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Porchetta s komoračem, kaduljom i čilijem by Shutterstock Shutterstock
Porchetta s komoračem, kaduljom i čilijem by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalna porchetta omotova svinjsku potrbušinu oko komada svinjske lopatice, ali ova verzija samo s potrbušinom je puno jednostavnija za pripremu kod kuće, a ništa manje ukusna. Meso je potrebno pripremiti dan ranije, ali je priprema cijelog jela prilično jednostavna.

Sastojci

Broj porcija
8
1,5 kgsvinjske potrbušine bez kosti
1 žlicasjemenki komorača
2 žličicepapra u zrnu
½ žličicesoli za začinsku pastu
8 listićakadulje
1 žličicačili pahuljica
1 žlicamaslinovog ulja
dodatna sol za soljenje mesa

Priprema

1Ispikajte i zarežite meso

Sa štapićem za ražnjiće ili manjim nožem izbodite desetke rupica po cijeloj površini svinjske potrbušine. Na mesnoj strani zarežite duge, duboke crte po dužini mesa.


2Pripremite začine

Tostirajte sjemenke komorača dok ne zamirišu, a zatim ih pomoću mužara i tučka istucite zajedno s paprom u zrnu, češnjakom, solju, kaduljom i čili pahuljicama kako biste dobili grubu pastu.


Dodajte ulje i dobro promiješajte.


3Utrljajte začine i oblikujte meso

Dobivenu pastu utrljajte u mesnu stranu svinjske potrbušine pa kuhinjskim koncem zavežite svinjetinu sa šavovima na razmaku od dva centimetra tako da bude u obliku valjka s kožom izvana.


4Posolite i osušite

Stavite svinjetinu na rešetku i obilno posolite kožu. Ostavite u hladnjaku nepokriveno preko noći ili najmanje osam sati kako bi se koža što više osušila.


5Ispecite u pećnici

Zagrijte pećnicu na 220°C.


Papirnatim ručnikom očistite svinjsku kožu od soli i pecite 20 minuta.


Smanjite temperaturu na 150°C i pecite još 2 sata.


Nakon 2 sata, uključite postavke roštilja pećnice ili samo podignite temperatutu na najvišu moguću i pecite još 10 minuta kako bi kožica postala maksimalno hrskava.


6Odmorite pečeno meso

Pečeno meso odmorite 10 minuta.


7Uklonite konac i poslužite

Uklonite konac i narežite za posluživanje.


Ovaj ukusno pečeni komad svinjetine može poslužiti kao obrok tijekom nekoliko dana. Jednostavno ga pohranite u hladnjaku i režite onoliko koliko vam je potrebno. Može se poslužiti kao hladno predjelo, savršen je uz razne salate ili kao ukusni dodatak sendvičima.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.