Sarma

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h 10min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 50min
KompliciranostTežina
Cijena
Sarma by youtube
Sarma by Shutterstock Shutterstock
Kakvi bi bili zimski mjeseci bez sarme? Sarma je jelo od miješanog mljevenog mesa i riže umotane u list kiselog kupusa ili vinove loze. Ostatak kiselog kupusa potrebno je narezati i poslagati na dno lonca, na njega staviti sarmu i dodati komade pancete. Zaliti vodom ili temeljcem, dodati začine i krčkati na laganoj vatri.

Sastojci

Broj porcija
20
1veća glavica kiselog kupusa
50 gbrašna
Ulje
800 gmljevene svinjetine
200 gmljevene govedine
2 glaviceluka
3 češnjačešnjaka
1 žličicapaprike
150 griže
100 gpancete
1jaje
Sol
Papar

Priprema

1 Popržite luk i češnjak

U tavi zagrijte malo ulja te popržite nasjeckani luk. Nasjeckajte češnjak te ga ubacite u tavu i kratko popržite.


2 Sjedinite sastojke za nadjev

U posudi umiješajte meso, rižu, nasjeckanu pancetu, papriku, jaje, peršin, sol i papar. Ubacite i luk i češnjak te dobro sjedinite sve sastojke.


3 Pripremite listove kupusa

Uklonite korijen kupusa te, jedan po jedan, odvojite listove pazeći da ih ne poderete. Veće listove sačuvajte, a preostale nasjeckajte.


4 Nadjenite listove kupusa

Listove kupusa nadjenite mesom, zatim presavijte rubove i zamotajte. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav nadjev i kupus.


5 Pripremite lonac za kuhanje

Dno lonca prekrijte s pola nasjeckanog kupusa i pancete na koje ćete složiti sarme. Prekrijte s preostalom polovicom sjeckanog kupusa i pancete te začinite s ¼ žličice paprike. Dodajte dovoljno vode da prekrije sarme.


6 Kuhajte sarme

Lonac poklopite i ostavite da zakuha, zatim smanjite vatru i krčkajte dva do dva i pol sata. Lonac lagano protresite, ali nemojte miješati kako vam se sarme ne bi raspale.


7 Napravite zapršku

U jednakom omjeru u tavi popržite ulje i brašno kako biste napravili zapršku. Kada mješavina poprimi zlatnu boju, dodajte žlicu paprike i 125 do 200 ml vode. Krčkajte, često miješajući, dok se mješavina ne zgusne. Prelijte zapršku preko kupusa i kuhajte još desetak minuta.


8 Poslužite

Poslužite s pire krumpirom.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.