Miješana kisela salata

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Miješana kisela salata by Shutterstock Shutterstock

Miješana salata nam ide uz sve, a posebno uz neki konkretni mesni saft s okruglicama od kruha.

Sastojci

Broj porcija
12

Povrće

1 kgkrastavaca
0,5 kgmrkve
1 žlicasoli

Tekućina

2 lvode
700 mlalkoholnog octa
2 žlicesoli
4 žlicešećera
papar u zrnu, lovorov list, kopar

Priprema

1 Pripremite povrće

Svježi kupus naribajte ili narežite tanko kao za salatu, a krastavce na tanke ploške. Papriku, ako je velika i mesnata, možete naribati, a ako imate sitniju, onda je narežite na trakice. Mrkva je najbolja kad je narezana na tanke ploške, baš kao i krastavci.


Potrebno je sve povrće staviti u jednu veliku posudu, pa posoliti kako biste lakše mogli napuniti staklenke. Kad ga posolite, ostavite da odstoji sat vremena.


2Napravite preljev od octa

Pomiješajte vodu, ocat, sol, šećer i papar u zrnu, zakuhajte da se šećer i sol rastope.


3Prelijte

Pripremljenim preljevom prelijte povrće posloženo u staklenke, odmah dobro zatvorite čistim poklopcima.


Stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i ugašenu, da se staklenke preko noći ohlade zajedno s pećnicom.


Druga opcija je da stavite staklenke u lonac napunjen vodom pa zakuhate, odmah ugasite i isto ostavite da se staklenke ohlade zajedno s vodom. Tako će nastati vakuum u staklenkama i spremne su za stajanje do zime.