Pijani šaran

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Pijani šaran by Shutterstock Shutterstock

Pijani šaran tradicionalno je jelo koje potječe iz Slavonije i Baranje. Očišćeni šaran puni se češnjakom i slaninom, a zatim se peče u pećnici u aromama vina, ulja i ružmarina. Jelo se obično ukrašava s kriškama limuna i peršinom, a servira se uz pečeni krumpir. 


Sastojci

Broj porcija
3
2 kgočišćenog šarana
2 kgkrumpira
150 gslanine, tanko narezane
200 mlbijelog vina
5 češnjačešnjaka
sol, po ukusu
papar, po ukusu
grančice ružmarina
maslinovo ulje
peršin, sitno sjeckani

Priprema

1 Pripremite krumpir

Krumpir operite, ogulite i narežite na ploške. U vino stavite par zrna papra i grančicu do dvije ružmarina i ostavite sa strane. 


2 Pripremite ribu

Očišćenog šarana zarežite po širini kao da ćete ga narezati na odreske, no nemojte ga zarezati do kraja. Posolite i popaprite izvana i iznutra. 


3 Dodajte slaninu i češnjak

U rezove koje ste napravili ubacite kriške slanine i češnjak. Ribu prenesite na lim za pečenje te oko nje poslažite ploške krumpira i začinite po ukusu.


Obilno prelijte maslinovim uljem i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 


4 Pecite

Ribu i krumpir pecite otprilike 30 minuta. Nakon pola sata podlijte s prethodno pripremljenim vinom i pecite još 30 minuta. 


5 Poslužite

Pečenog šarana izvadite na veći tanjur, prelijte sokom od pečenja, ukrasite s kriškama limuna i sjeckanim peršinom. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.