Krumpir ogulite, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite ga pa pričekajte da se ohladi, a potom ga zgnječite.
Krumpir prebacite na pobrašnjenu podlogu pa mu dodajte maslac i jaja
sobne temperature. Postepeno dodajte oštro brašno i umijesite mekano tijesto.
Šljive dobro operite, prepolovite i izvadite im koštice pa ih pospite šećerom.
Tijesto izvažite pa ga podijelite na kuglice od otprilike 100 g. Svaku lagano razvucite rukama, umetnite šljive pa napravite knedle. Nemojte ih predugo oblikovati rukama kako tijesto kasnije ne bi bilo elastično.
U većoj posudi zagrijte vodu, posolite je pa pričekajte da zavrije. Dodajte tri ili četiri knedle odjednom, ovisno o veličini posude, pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
Izvadite knedle i ocijedite višak vode.
*U Ficleku se knedle prije serviranja obavezno uvaljaju u mješavinu maslaca i krušnih mrvica. Ako želite napraviti autentične Ficlek knedle, na tavici zagrijte maslac, dodajte nekoliko žlica krušnih mrvica pa miješajte dok se sastojci ne povežu, a potom ubacite knedle i pažljivo promiješajte.
Poslužite odmah!