Ficlekove knedle sa šljivama

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Ficlekove knedle sa šljivama by Ficlek Ficlek
Ficlekove knedle sa šljivama by Ficlek Ficlek
Ficlekove knedle sa šljivama by Ficlek Ficlek

Knedle sa šljivama iz zagrebačke gostionice Ficlek, poznate po dobroj tradicionalnoj hrani.

Sastojci

Broj porcija
6
1 kgkrumpira
500 goštrog brašna
100 gmaslaca
2jaja
40 gšećera
šljive
maslac i krušne mrvice za uvaljati kuhane knedle

Priprema

1 Skuhajte i zgnječite krumpir

Krumpir ogulite, narežite ga na kockice i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite ga pa pričekajte da se ohladi, a potom ga zgnječite.


2 Zamijesite tijesto

Krumpir prebacite na pobrašnjenu podlogu pa mu dodajte maslac i jaja

sobne temperature. Postepeno dodajte oštro brašno i umijesite mekano tijesto.


3 Očistite i pošećerite šljive

Šljive dobro operite, prepolovite i izvadite im koštice pa ih pospite šećerom.


4 Napravite knedle

Tijesto izvažite pa ga podijelite na kuglice od otprilike 100 g. Svaku lagano razvucite rukama, umetnite šljive pa napravite knedle. Nemojte ih predugo oblikovati rukama kako tijesto kasnije ne bi bilo elastično.


5 Skuhajte i uvaljajte u krušne mrvice pržene na maslacu

U većoj posudi zagrijte vodu, posolite je pa pričekajte da zavrije. Dodajte tri ili četiri knedle odjednom, ovisno o veličini posude, pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu.


Izvadite knedle i ocijedite višak vode.


*U Ficleku se knedle prije serviranja obavezno uvaljaju u mješavinu maslaca i krušnih mrvica. Ako želite napraviti autentične Ficlek knedle, na tavici zagrijte maslac, dodajte nekoliko žlica krušnih mrvica pa miješajte dok se sastojci ne povežu, a potom ubacite knedle i pažljivo promiješajte.


Poslužite odmah!