Rožata

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Rožata by Darko Debić Darko Debić

Flan, krem karamel, rožata... Koji god naziv (ovisno o dodatku) koristite, jedno je zajedničko - svilenkasta karamel krema. Vanilija je obavezan začin, a ostalo je igra - jednom je korica naranče (najčešće), drugi put limuna, za posebne prilike liker od latica ruže.


Priprema je jako jednostavna, umutite sve sastojke, i to lagano jer pjenu ne želimo, procijedite i stavite u kalupe (može i jedan veliki kalup) kojima ste dno obložili špinanim šećerom - karamelom. Najbitnije je ne prepeći kremu, čim je krema "stegnula", to je to. Tako ostane glatka i svilenkasta.

Sastojci

Broj porcija
10

Krema

7jaja
120 gšećera
1 lmlijeka
30 gvanilin šećera
malo ribane korice limuna ili naranče

Karamel

10 žlicašećera

Priprema

Ova je količina dovoljna za 10 do 12 porcija, ovisno koliko velike kalupe imate. Prije svega zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.


1 Pripremite karamel

U loncu rastopite šećer za karamel na laganoj vatri do zlatnožute boje, obložite karamelom dno svakog kalupa za rožatu i pustiti da se stisne.


Oprezno radite s karamelom, ako dođe u dodir s kožom dolazi do opekotina.


2 Napravite smjesu za kremu

Jaja, šećer, vanilin šećer i sitno naribanu koricu naranče ili limuna mutite pjenjačom dok smjesa ne postane jednolična.


U smjesu s razmućenim jajima dodajte mlijeko, promiješajte, procijedite kroz fino cjedilo i ulijte u kalupe obložene karamelom.


3 Stavite peći

Složite kalupe u dublji pleh, napuniti pleh vrućom vodom do 2/3 visine kalupa. Pecite u pećnici na 150 do 160 stupnjeva, 30 do 40 minuta (ovisi o veličini kalupa), odnosno sve dok krema ne postane želatinasta na dodir.


4 Dobro ohladite

Ohladite na sobnoj temperaturi, nakon toga u hladnjaku minimalno 2 do 3 sata. Nožićem odvojite rožatu od stijenke kalupa, okrenite kalup i servirajte na tanjur.

Darko Debić
Darko Debić
Kuhar i gastro blogger