Smokvenjak

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
0h
Ukupno vrijemeUkupno
10min
KompliciranostTežina
Cijena
Smokvenjak by Arhiva TZO Baška Arhiva TZO Baška
Smokvenjak by Arhiva TZO Baška Arhiva TZO Baška

Smatra se da tradicionalni smokvenjak potječe s naših otoka gdje je smokava oduvijek bilo u izobilju. Ovaj slatki desert priprema se od tek nekoliko sastojaka, ali je hranjiv i ukusan te može dugo stajati pa ga se često pripremalo za putovanja.

Sastojci

Broj porcija
10
1,5 kgsuhih domaćih smokvi
300 gsitno mljevenih oraha
30 mldomaće rakije lozovače

Priprema

1Očistite i usitnite smokve i orahe

Suhim smokvama odstranite peteljke, te ih sameljite na stroju za mljevenje. Isto tako uradite i s orasima, pa ih dodajte smokvama. 


2Dodajte rakiju pa oblikujte smokvenjake

Dodajte rakiju (ili po želji rum), dobro izmiješajte i rukama oblikujte u oblik polulopte tj. pogače. 


3Ostavite ih da se dobro osuše

Premjestite ih na drveni tanjur ili pladanj da se suše na prozračnom mjestu oko 20 dana. Kad se dobro osuše, narežite na šnite i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.