Pita s makom i sirom

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h 30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pita s makom i sirom by Shutterstock Shutterstock

Ovo je jedan od svima poznatih starinskih kolača. Pita ima dva sočna punjenja, jedno s makom, drugo sa sirom i baš je zbog toga neodoljiva.

Sastojci

Broj porcija
16

Tijesto

200 gmaslaca
100 gšećera u prahu
500 gglatkog brašna
1jaje
¼ žličicesoli
0,5praška za pecivo

Nadjev od maka

300 gmljevenog maka
300 mlmlijeka
100 gšećera
35 ggustina
2jaja
3 žliceulja

Nadjev od sira

500 gsvježeg sira
1eko limun
150 mlmlijeka
150 gšećera
2jaja
35 ggustina

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Dodajte maslac narezan na kockice te ga razmrvite prstima. Dodajte jaje, šećer i sol i umijesite mekano tijesto.


2 Ohladite tijesto

Podijelite tijesto na dva dijela te umotajte svaki u plastičnu folij. Jedan stavite u hladnjak na 30 minuta, a drugi u zamrzivač.

Nadjev od maka

3 Zakuhajte mlijeko

Zagrijte mlijeko sa šećerom do vrenja. Mak pomiješajte s gustinom te ulijte mlijeko. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. 


4 Dodajte jaja

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.Žumanjke i ulje dodajte u mješavinu s makom, promiješajte i ostavite da se kratko ohladi. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg te lagano pomiješajte s bjelanjcima.

Nadjev od sira

5 Pripremite nadjev

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg s 80 g šećera. Ostatak šećera dodaje u zdjelu, ubacite žumanjke i gustin te miksajte 5 minuta. Dodajte sir, koricu i sok limuna i mlijeko. Lagano promiješajte i ostavite sa strane. 

Slaganje

6 Razvaljajte tijesto

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za torte promjera 30 cm premažite maslacem i pobrašnite. Tijesto iz hladnjaka razvaljajte u krug promjera 35 cm. 


7 Premažite nadjevima

Prebacite tijesto u kalup i pritisnite prstima uz stijenke kalupa. Izbodite ga vilicom, premažite nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Izvadite tijesto iz zamrzivača te ga naribajte na nadjev od sira. 


8 Ispecite

Pecite u zagrijanoj pećnici 50 minuta. Izvadite kolač te stavite zajedno s kalupom na rešetku da se hladi. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.