Štrudla jaškovskog baruna

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Štrudla jaškovskog baruna by Shutterstock Shutterstock

Štrudla jaškovskog baruna jedna je od najtraženijih na najslađem hrvatskom festivalu - Štrudlafestu.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

480 gbrašna
300 mlulja
20 gsoli
300 mlvode

Nadjev

1,4 kgjabuka
200 gmljevenih oraha
100 ggrožđica
240 gšećera
120 gvanilin šećera
10 gcimeta
100 gkrušnih mrvica

Umak

mlijeko
1 vrećicapudinga od vanilije
šećer

Dekoracija

mljeveni orasi
menta

Priprema

1Pripremite tijesto

Zamijesite tijesto koristeći brašno, ulje, sol i vodu. Ostavite da odstoji 30 minuta.


2Pripremite nadjev

Ogulite i naribajte jabuke.


U posudu dodajte šećer, vanilin šećer i cimet te dobro izmiješajte sve sastojke.


3Razvaljajte tijesto

Razvaljajte tijesto valjkom, namažite uljem i ostavite da odstoji 2-3 minute kako bi tijesto upilo ulje.


4Dodajte nadjev

Na polovicu razvučenog tijesta pospite krušne mrvice. Na istu tu polovicu dodajte pripremljeni nadjev od jabuka. Ako želite, prethodno natopite grožđice u rumu, a zatim ih dodajte nadjevu zajedno s mljevenim orasima.


Zarolajte štrudlu koristeći drugu polovicu tijesta. Prije stavljanja nadjeva, dobro ocijedite sok od jabuka.


5Pecite u pećnici

Stavite štrudlu u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.


6Pripremite umak od vanilije

Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije prema uputama na pakiranju pudinga.


7Poslužite

Gotovu štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte pripremljenim umakom od vanilije, ukrasite mljevenim orasima i listićima mente.


Poslužite dok je još topla.