Zamijesite tijesto koristeći brašno, ulje, sol i vodu. Ostavite da odstoji 30 minuta.
Ogulite i naribajte jabuke.
U posudu dodajte šećer, vanilin šećer i cimet te dobro izmiješajte sve sastojke.
Razvaljajte tijesto valjkom, namažite uljem i ostavite da odstoji 2-3 minute kako bi tijesto upilo ulje.
Na polovicu razvučenog tijesta pospite krušne mrvice. Na istu tu polovicu dodajte pripremljeni nadjev od jabuka. Ako želite, prethodno natopite grožđice u rumu, a zatim ih dodajte nadjevu zajedno s mljevenim orasima.
Zarolajte štrudlu koristeći drugu polovicu tijesta. Prije stavljanja nadjeva, dobro ocijedite sok od jabuka.
Stavite štrudlu u lim za pečenje koji ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije prema uputama na pakiranju pudinga.
Gotovu štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte pripremljenim umakom od vanilije, ukrasite mljevenim orasima i listićima mente.
Poslužite dok je još topla.