Moji recepti

Jogurt kiflice sa starterom

1h 45min

"Jogurt kiflice s domaćim kvascem po receptu @321mijesi. Jučer sam ih umijesila i tijesto je noćilo u hladnjaku. Danas sam ih oblikovala i dizale su se par sati. Sada sam ih ispekla. Prekrasno mirišu", piše naša čitateljica Vanja Vukadinović iz grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?

Linzeri

1h 10min

Linzeri su vjerovatno najpopularniji keksići koji se nađu na svakom blagdanskom stolu. Potječu iz Austrije i dobili su ime po gradu Linzu, a osim keksića, postoji i linzer pita koja je slična sastojcima no priprema se baš u obliku okrugle pite ili tarta. Linzeri su prepoznatljivi keksići koji se sastoje od dva keksa spojena pekmezom, ali za razliku od naših vanilica, gornji keksić je izrezan te je pekmez vidljiv. Ono što je još bitna razlika, linzeri se pripremaju s mljevenim bademima (ponekad stavim lješnjake), a ako je pekmez kiselkast, onda je to dobitna kombinacija. Riječ je o prhkom keksu koji može stajati 10 do 15 dana u zatvorenoj limenoj kutiji, a možete ih ispeći sada pa spajati pekmezom baš prije blagdana.

Kuglof s bundevom i ličkom basom

1h 10min

Jesen je doba bundeva, a u kolačima se bundeve slažu sa začinima poput cimeta, đumbira ili klinčića. Evo recept za jedan jesenski kuglof, mirisan i ukusan, a sočnost mu daju bundeva i lička basa.

Pletenica s krem sirom i borovnicama

(5)
2h 38min

U ovoj pletenici sam kombinirala šumske borovnice i krem sir i pokazalo mi se izvrsnom kombinacijom. Vjerujem da bi odlično bilo i s mješavinom šumskog voća, malinama, kupinama ili jagodama. Radila sam sličnu kombinaciju s višnjama iz kompota i sirom, a probala sam i s marelicama pa se svakako probajte poigrati okusima i prilagodite svom ukusu. Tijesto je vrlo podatno za rad, a nakon pečenja sam pletenicu premazala medom što je čuva od isušivanja i daje sjajnu koricu. Od ove količine sastojaka možete ispeći dvije manje ili jednu veliku pletenicu.

Široki rezanci od medvjeđeg luka

(6)
45min

Ništa nije toliko karakterističnog mirisa kao šuma Gorskog kotara u proljeće. Prošećete li šumskim stazama, osjetit ćete intenzivan miris po češnjaku. To što osjetite je medvjeđi luk (divlji luk, srijemuš, sremuš ili crijemuš). Kada ga berete, budite iznimno oprezni i uvijek idite s nekim tko dobro poznaje što bere. U proljeće, kada su listovi mladi i još ne cvate, vrlo je sličan jesenskom mrazovcu i đurđici koja je otrovna. Ako niste sigurni, najbolje ga je brati kada procvate. Listove medvjeđeg luka možete koristiti kao dodatak salati ili svježem siru, a možete od njega izraditi začinsku sol, pesto, juhe, kruh, palačinke ili tjesteninu.

Reform torta s lješnjacima

1h 30min

Reform torta je klasik među tortama, ne sadrži brašno, a s lješnjacima je još ukusnija.

Rolada s jagodama

40min

Brza, jednostavna i lagana rolada sa svježim jagodama.

Rolada s orasima

(5)
2h

U starim, požutjelim bilježnicama s receptima sam pronašla nekoliko recepata za sasvim jednostavne biskvite ili kolače bez kreme te recepte za kreme uz koje je domaćica stavila napomenu kako su dobre za torte ili rolade. Upravo jedan takav biskvit i jednu takvu kremu sam spojila u ovoj slastici. Recepti se nalaze u dvije bilježnice i u originalu se zovu “Rolad sa orasima” i “Dobra fila od čokolade za torte i rolade”.

Štrudla od borovnica

(9)
2h 48min

Štrudl, štrudla ili savijača je jelo od vučenog (ponekad i lisnatog) tijesta koje se puni voćem, povrćem, sirom, makom, orasima te može biti slano ili slatko. Štrudla od borovnica se priprema od vučenog tijesta odnosno tankih kora nadjevenih slasnim, sitnim, tamno ljubičastim plodovima borovnice. Kada u Gorskom kotaru poželite pojesti tipičan goranski desert, svi će vam preporučiti upravo štrudlu od borovnica. Još ako su to divlje, šumske borovnice, osjetit ćete pravi miris i okus ovog našeg zelenog srca pa ako posjećujete Gorski kotar, ne idite kući dok ne kušate ovu štrudlu. U ponudi je mnogih goranskih restorana, a na vama je da odlučite gdje je najukusnija.

Čokoladna krem torta

2h

Čokoladna krem torta ne sadrži brašno i prepuna je čokolade i prženih lješnjaka. Recept je iz stare bilježnice te je između 80 i 100 godina star i potpisan imenom Bogdan. Bilježnica je pripadala sestri suprugovog djeda, teti Merici, a za Bogdana se kasnije i udala.

Pita od oraha

(8)
1h

Pita od oraha iz stare bilježnice sa zaboravljenim receptima.

Torta od lješnjaka

(5)
1h 10min

Ova torta je prekrasno sočna, slasna, puna arome ruma i lješnjaka te zaokružena čokoladnim okusom kako i priliči tortama. Ne sadrži brašno niti prašak za pecivo pa su kore prilično delikatne, a krema je bogatog okusa i ne nanosi se u debelom sloju.