Moji recepti

Čokoladna krem torta

2h

Čokoladna krem torta ne sadrži brašno i prepuna je čokolade i prženih lješnjaka. Recept je iz stare bilježnice te je između 80 i 100 godina star i potpisan imenom Bogdan. Bilježnica je pripadala sestri suprugovog djeda, teti Merici, a za Bogdana se kasnije i udala.

Pita od oraha

(8)
1h

Pita od oraha iz stare bilježnice sa zaboravljenim receptima.

Torta od lješnjaka

(5)
1h 10min

Ova torta je prekrasno sočna, slasna, puna arome ruma i lješnjaka te zaokružena čokoladnim okusom kako i priliči tortama. Ne sadrži brašno niti prašak za pecivo pa su kore prilično delikatne, a krema je bogatog okusa i ne nanosi se u debelom sloju.

Kukuruzna bazlamača

(8)
40min

Bazlamača, zlevka ili zlevanka je tradicionalno jelo koje se najčešće veže uzSredišnju i Sjevernu Hrvatsku. Bazlamače su se pripremale za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživale su se i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ovo je slatka bazlamača i vrlo je mirisna jer se u nju stavlja limunova korica.

Mandl šmarn

(7)
20min

Carski drobljenac ili kako ga znamo, kaiserschmarrn, je tradicionalno austrijsko jelo koje se obično poslužuje za doručak.

Karamele od kave

(6)
1h 30min

Prave domaće karamele okusa i mirisa kave koje zamirišu cijelu kuću, koje su baš slatke, onako da vam ispune cijela usta. Ovo je slatkiš za kojim ćete posegnuti kada vam treba samo zalogaj slatkog, baš poput bombona. Još ako ste ljubitelj mirisa i okusa kave, ovo svakako morate kušati.

Mehlspajz

(4)
50min

Pojam “mehlspajz” dolazi od njemačkog izraza mehlspeizen što znači neko ukusno jelo. Objašnjenje je da je to kolač s brašnom ili poslastica. Od toga je došao izraz melspajz za slatko jelo. Mehlspajz je kolač kojeg ćete svi prepoznati kao onaj bakin, žuti i mirisni kolač s trešnjama ili višnjama koji se brzo priprema i brzo pojede.

Griz knedle

(5)
30min

Griz knedle jednostavne su za pripremu, a možete ih poslužiti uz mesne, ali i voćne umake.

Pita od sira

(5)
1h 15min

Sjećanje na bakinu kuhinju svakako sadrži mirisnu pitu od sira. Vanja Vukadinović predstavila nam je recept u kojem se pojavljuje zanimljiv dodatak.

Čokoladni minjoni

(4)
1h 10min

Vanja Vukadinović ovaj put nam je dala recept za ove preslatke čokoladne tortice zvane minjone. Biskvit je mekan, a iznutra ih možete puniti marcipanom ili marmeladom. Izvana vas čeka hrskava čokoladna glazura.

Goranski nadjev

(4)
3h

Goranski nadjev je danas specijalitet koji je u prošlosti bio jelo seljaka i kosaca. Domaćice su na taj način mogle nahraniti radnike i svoju obitelj uz malo mesa, jaja, suhog kruha i luka. Ono što je tada bila hrana za siromašne, danas je pravi gastro biser i valjalo bi ga sačuvati od zaborava i uvesti u ugostiteljsku ponudu. Ako se želite okušati u pripremi ovog autohtonog goranskog jela, donosim recept iz Vrbovskog iz stare bilježnice