U posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli, ulje i mlaku vodu.
Umijesite tijesto (dodajte još malo vode ukoliko je potrebno).
Kada se sastojci spoje, tijesto prebacite na radnu plohu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, trebat će vam nekih 10-ak minuta.
Formirajte kuglu i snažnim i kratkim pokretima bacajte kuglu o plohu. Ovo ponovite najmanje 30 puta, a to pomaže da se razvije gluten.
Kada je tijesto gipko, oblikujte kuglu (ja sam oblikovala 4 manje), stavite ga u posudu i prelijte uljem.
Zamotajte prozirnom folijom pa ostavite da stoji barem sat ili dva (ja sam ostavila u hladnjaku preko noći).
Na stol stavite podlogu (plahtu, stolnjak…), nauljite ruke pa tijesto najprije prstima spljoštite i stanjite koliko ide.
Ne koristim brašno u ovoj fazi nego samo masnoću jer tijesto ne smije biti suho (tada će pucati).
Tijesto razvlačite od sredine prema rubovima, povlačite prstima uokolo da se ravnomjerno razvuče i stanji. Ukoliko i pukne, ne brinite, neće smetati.
Kada ste postigli željenu tankoću/debljinu tijesta, odrežite deblje rubove.
Poškropite s malo otopljenog maslaca i rasporedite borovnice.
Po borovnicama pospite šećer i vanilin šećer te malo mljevenog cimeta.
Po svemu rasporedite krušne mrvice.
Pomoću stolnjaka zamotajte savijaču.
Stavite ju u pleh obložen masnim papirom te namazan s malo maslaca.
Štrudlu premažite s ostatkom maslaca i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva nekih 40 do 50 minuta.
Kada porumeni, gotova je.
Vruću štrudlu malo poškropite mineralnom vodom i pokrijte čistom krpom dok se malo ne ohladi.
Poslužite mlaku posutu šećerom u prahu.
Ukoliko volite, možete poslužiti i uz tučeno slatko vrhnje ili preljev od vanilije.