Štrudla od borovnica

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
48min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 48min
KompliciranostTežina
Cijena
Štrudla od borovnica
Štrudla od borovnica
Štrudla od borovnica
Štrudla od borovnica
Štrudl, štrudla ili savijača je jelo od vučenog (ponekad i lisnatog) tijesta koje se puni voćem, povrćem, sirom, makom, orasima te može biti slano ili slatko. Štrudla od borovnica se priprema od vučenog tijesta odnosno tankih kora nadjevenih slasnim, sitnim, tamno ljubičastim plodovima borovnice. Kada u Gorskom kotaru poželite pojesti tipičan goranski desert, svi će vam preporučiti upravo štrudlu od borovnica. Još ako su to divlje, šumske borovnice, osjetit ćete pravi miris i okus ovog našeg zelenog srca pa ako posjećujete Gorski kotar, ne idite kući dok ne kušate ovu štrudlu. U ponudi je mnogih goranskih restorana, a na vama je da odlučite gdje je najukusnija.

Sastojci

Broj porcija
6

Vučeno tijesto

500 gglatkog brašna (ili onog za bureke i pite)
1 prstohvatsoli
5 žlicaulja
280 mlmlake vode

Nadjev

700 gborovnica (može i zaleđenih)
130 gšećera (ovisno koliko su borovnice slatke)
2vanilin šećera
4 žlicekrušnih mrvica
100 gotopljenog maslaca
mljeveni cimet

Priprema


1 Pripremite tijesto

U posudu prosijte brašno, dodajte prstohvat soli, ulje i mlaku vodu.


Umijesite tijesto (dodajte još malo vode ukoliko je potrebno).


Kada se sastojci spoje, tijesto prebacite na radnu plohu i mijesite dok ne dobijete glatko i elastično tijesto, trebat će vam nekih 10-ak minuta.


Formirajte kuglu i snažnim i kratkim pokretima bacajte kuglu o plohu. Ovo ponovite najmanje 30 puta, a to pomaže da se razvije gluten.


Kada je tijesto gipko, oblikujte kuglu (ja sam oblikovala 4 manje), stavite ga u posudu i prelijte uljem.


2 Neka se odmori

Zamotajte prozirnom folijom pa ostavite da stoji barem sat ili dva (ja sam ostavila u hladnjaku preko noći).


3 Razvucite ga

Na stol stavite podlogu (plahtu, stolnjak…), nauljite ruke pa tijesto najprije prstima spljoštite i stanjite koliko ide.


Ne koristim brašno u ovoj fazi nego samo masnoću jer tijesto ne smije biti suho (tada će pucati).


Tijesto razvlačite od sredine prema rubovima, povlačite prstima uokolo da se ravnomjerno razvuče i stanji. Ukoliko i pukne, ne brinite, neće smetati.


Kada ste postigli željenu tankoću/debljinu tijesta, odrežite deblje rubove.


4 Stavite nadjev i zamotajte

Poškropite s malo otopljenog maslaca i rasporedite borovnice.


Po borovnicama pospite šećer i vanilin šećer te malo mljevenog cimeta.


Po svemu rasporedite krušne mrvice.


Pomoću stolnjaka zamotajte savijaču.


Stavite ju u pleh obložen masnim papirom te namazan s malo maslaca.


5 Ispecite

Štrudlu premažite s ostatkom maslaca i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva nekih 40 do 50 minuta.


Kada porumeni, gotova je.


Vruću štrudlu malo poškropite mineralnom vodom i pokrijte čistom krpom dok se malo ne ohladi.


6 Poslužite

Poslužite mlaku posutu šećerom u prahu.


Ukoliko volite, možete poslužiti i uz tučeno slatko vrhnje ili preljev od vanilije.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.