Savillum - starorimski cheesecake

Vrijeme pripremePriprema
5min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
25min
KompliciranostTežina
Cijena
Savillum - starorimski cheesecake by Instagram/falconridge.apts Instagram/falconridge.apts

Recept za starorimsku tortu od sira, poznatu kao savillum, djelo je rimskog državnika Katona Starijeg i star je više od 2200 godina. Ova vrsta slastice je bila vrlo popularna diljem antičkog svijeta i to među svim društvenim slojevima.

Sastojci

Broj porcija
6
500 gsvježeg sira ili ricotte
100 gpšeničnog ili ječmenog brašna
1jaje
50 gmeda
maslinovo ulje, za podmazivanje posude za pečenje
sjemenke bijelog maka (ili običnog), za posipanje
malo meda, za preljev

Priprema

1Pripremite smjesu

U zdjeli pomiješajte svježi sir, brašno, jaje i med dok ne dobijete glatku smjesu.


2Pecite u pećnici

Posudu za pečenje, po mogućnosti od terakote ili gline, premažite maslinovim uljem.


Smjesu izlijte u posudu, i malo poravnajte. Sir će se tijekom pečenja istopiti i savillum će poprimiti oblik posude u kojoj se peče.


Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta, ili dok površina ne poprimi zlatno smeđu boju.


3Posipajte sjemenkama maka

Kolač izvadite iz pećnice otprilike 5 minuta prije kraja pečenja i pospite sjemenkama maka. Ako želite, možete ga preliti i dodatnim medom.


4Poslužite

Savillum poslužite vruć ili topao, po mogućnosti u istoj posudi u kojoj se pekao.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.