Kolač od palente, badema i sira

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Kolač od palente, badema i sira by Shutterstock Shutterstock

U ovom jednostavnom kolaču svježina limuna i bogatstvo ricotte pružaju neodoljivu kombinaciju kiselkastog i kremastog. Palenta pruža zanimljivu teksturu, dok mljeveni bademi daju dodatnu dubinu i bogatstvo okusu.

Sastojci

Broj porcija
8
150 gmaslaca, omekšanog
120 gmeda
4žumanjka
4bjelanjka
naribana korica 2 limuna
250 gricotta sira
100 gpalente
130 gmljevenih badema
1 žličicapraška za pecivo
1 prstohvatsoli
listići badema, za ukras
šećeru prahu, za posipanje

Priprema

1Pripremite pećnicu i kalup

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za kolač premažite maslacem i obložite dno papirom za pečenje.


2Miksajte maslac, med i jaja

Maslac i med izmiksajte tako da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte žumanjke i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.


3Dodajte ostale sastojke

U smjesu dodajte limunovu koricu, sok, ricottu, bademe, palentu i prašak za pecivo, pa sve dobro izmiješajte.


4Izmiksajte bjelanjke

Zasebno izmiksajte bjelanjke s malo soli do čvrstog snijega, te ih nježno umiješajte u smjesu.


5Pecite u pećnici

Prelijte smjesu u kalup, pospite listićima badema i pecite oko 45 minuta ili dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.


6Poslužite

Ohladite kolač u kalupu, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Napomena

Za dodatnu sočnost, možete pripremiti sirup od limuna i meda i preliti preko kolača pri posluživanju.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.