Pita od limete

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
55min
KompliciranostTežina
Cijena
Pita od limete by Shutterstock Shutterstock

Pita od limete, poznata pod originalnim nazivom Key Lime Pie, američka je vrsta pite koja je već više od sto godina, uz lokalne limete, zaštitni znak mjesta Key West na Floridi. Kreirala ju je američka kuharica koju su zvali "teta Sally", navodno za bogatog brodograditelja, a iako je pita danas dio stalne postave gotovo svake slastičarnice i kafića u regiji, tek ju nekoliko lokala priprema po originalnom receptu starom više od 100 godina.

Sastojci

Broj porcija
8

Podloga

150 gmljevenih keksa (Graham krekera)
30 gšećera u prahu
1 prstohvatsoli
80 gotopljenog maslaca

Nadjev

2limete, korica
3žumanjka
400 gkondenziranog mlijeka (1 konzerva)
150 mlsoka od limete

Priprema

1 Pripremite podlogu

Miksajte mljevene kekse, šećer u prahu, otopljeni maslac i sol, dok se svi sastojci ne sjedine. U kalup promjera 26 cm utapkajte podlogu i stavite peći 25 minuta na 60°C.


2 Pripremite nadjev

Miksajte koricu limete i žumanjke na jakoj brzini 4 minute, dok se smjesa ne zgusne. Umiješajte kondenzirano mlijeko, miksajte i dalje istom brzinom još 3 minute dok smjesa ne dobije gustoću i veći volumen. Dodajte sok limete miješajući smjesu.


3 Pecite

Izlijte smjesu na podlogu od keksa u kalup, pa pecite okvirno na 60°C, 25 minuta, dok nadjev ne postane čvrst na rubovima, a mekan u sredini (ako lagano protresete kalup, sredina će se micati).


Prije serviranja pitu dobro ohladite i poslužite uz tučeni šlag.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.