Originalna torta Caprese

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Originalna torta Caprese by Shutterstock Shutterstock

Torta Caprese je tradicionalni talijanski desert porijeklom s otoka Caprija. Priprema se od bademovog brašna što ju čini bezglutenskom, a bogata je čokoladom, pa je zato omiljena među čokoljupcima.

Sastojci

Broj porcija
10
6većih jaja
200 gšećera
300 gčokolade
300 gmaslaca
300 gbademovog brašna
1 žlicašećera u prahu (za posipanje)

Priprema

1 Pripremite bjelanjke

Odvojite bjelanjke od žutanjaka, žutanjke ostavite sa strane, a bjelanjke miksajte sa 100 grama šećera do čvrste teksture (oko 5-6 minuta). Prebacite u veću posudu i stavite u hladnjak dok pripremate ostatak smjese.


2 Otopite čokoladu

Otopite čokoladu na vatri.


3 Pripremite ostatak smjese

U većoj posudi miksajte maslac i preostalih 100 grama šećera dok ne dobijete prozračnu, kremastu teksturu. Dodajte žumanjke, jedan po jedan i miksajte dok se ne sjedine sa smjesom.


Dodajte bademovo brašno i rukom ga umijesite u smjesu, a onda dodajte i otopljenu čokoladu i nju umijesite.


Dodajte bjelanjke iz hladnjaka i špatulom ih nježno sjedinite sa smjesom, nemojte koristiti mikser.


4 Pecite

Pripremite okrugli lim za pečenje mjera oko 25 cm, premažite ga maslacem i lagano pobrašnite. Smjesu prebacite u lim za pečenje i pecite zagrijte pećnicu na 180°C, 40-45 minuta.


5 Servirajte

Nakon pečenja tortu ohladite desetak minuta, a poželjno je servirati ju još toplu ili sobne temperature. Možete ju posuti šećerom u prahu, a tradicionalno se poslužuje uz sladoled od vanilije, šlag ili bobičasto voće. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.