Klasični tiramisu

Vrijeme pripremePriprema
25min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Klasični tiramisu by Shutterstock Shutterstock

Tiramisu je talijanski klasik obožavan i izvan granica Italije, a ovaj će vam se recept svidjeti na prvu jer nema puno sastojaka, a voljet će ga naročito oni koji ne vole sirova jaja u desertima.

Sastojci

Broj porcija
8

Krema

4žumanjka
100 gšećera u prahu
500 gmascarponea
200 mlslatkog vrhnja

Slaganje

0,5 pakiranjapiškota (oko 200 g)
250 mlkuhane crne kave
3 žlicetamnog ruma
2 žlicekakaa u prahu

Priprema

1 Napravite kremu

Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte i kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta ili dok ne vidite da se smjesa zgusnula.


Ostavite da se hladi, ali svako malo promiješajte da se ne stvore grudice. Kad je krema od žumanjaka i šećera u prahu ohlađena, u nju dodajte mascarpone i dobro izmiksajte. Smjesa treba biti glatka.


Slatko vrhnje izmiksajte i ručno umiješajte u smjesu žumanjaka, šećera u prahu i mascarponea.


2 Skuhajte kavu

Može biti jača ili slabija, ovisi kako je volite. Važno je da se malo prohladi prije nego što u nju umačete piškote kako se ne bi raspali odmah kod slaganja. U prohlađenu kavu dodajte rum.


3 Složite

Svaki piškot kratko umočite u mješavinu kave i ruma, pa složite cijeli donji red u posudu koju ćete koristiti kao kalup. Najbolje je da bude dimenzija otprilike 40 x 40 centimetara.


Na to stavite prvu polovicu kreme, ponovite red s piškotima i na njih istresite ostatak kreme. Posipajte kakaom u prahu i stavite u hladnjak preko noći kako bi piškoti omekšali.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.