U posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo.
Dodajte maslac narezan na kockice i kiselo vrhnje, umijesite prhko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju.
U zdjeli pomiješajte džem od smokava i mljevene kekse. Ovisno o konzistenciji džema dodajte onoliko mljevenih keksi kako džem ne bi bio tekuć i iscurio iz štrudlica prilikom pečenja. Premjestite ga u vrećicu za ukrašavanje kolača ili zamrzavanje.
Tijesto ravnomjerno razvaljajte na papiru za pečenje na dimenziju otprilike 40×40 cm.
Razvaljano tijesto podijelite na 5 jednakih traka. Pomoću vrećice po sredini svake trake istisnite jednaku količinu nadjeva.
Svaku traku prstima zatvarajte sa svake strane na vrhu oko nadjeva. Na kraju prstima pažljivo još utisnite dobiveni rub. Štrudlice okrenite tako da rub bude ispod, na donjoj strani.
Tako oblikovane štrudlice prebacite u lim za pečenje zajedno sa papirom, izrežite ih na komade jednake duljine. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta.