Fraisier torta

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
12min
Ukupno vrijemeUkupno
52min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Fraisier torta by Shutterstock Shutterstock

Klasični francuski desert sa svježim jagodama, laganom kremom i biskvitima natopljenima preljevom od jagoda morate probati!

Sastojci

Broj porcija
8

Biskvit

4jaja
60 gšećera
100 gbrašna
20 gkukuruznog škroba (gustina)

Sirup od jagode

60 gjagoda
90 mlvode
45 gšećera

Diplomat krema

500 mlpunomasnog mlijeka
1 žličicaekstrakta vanilije
4žumanjka
30 gšećera
35 gkukuruznog škroba (gustina)
1 vrećicaželatine u prahu
250 mlvrhnja za šlag

Još

500 gjagoda

Priprema

Biskvit

1Umutite jaja i šećer pa dodajte brašno i škrob

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Kalupe za pečenje obložite masnim papirom.


Umutite jaja i šećer - trebate dobiti jako svijetlu pjenastu smjesu. Dodajte prosijano brašno i škrob pa špatulom samo lagano sjedinite sve sastojke.


2Pecite na 160 stupnjeva oko 12 minuta

Podijelite smjesu u dva kalupa promjera 20 cm pa pecite oko 12 minuta, dok ne dobijete lagano rumene biskvite. Izvadite ih iz pećnice i ohladite.

Diplomat krema

1Zagrijte mlijeko i vaniliju

U lonac ulijte mlijeko i ekstrakt vanilije pa zagrijte do vrenja.


2Posebno umutite žumanjke, šećer i škrob

U posebnoj zdjeli pjenjačom umutite žumanjke, šećer i škrob.


3Skuhajte kao puding pa dodajte želatinu

Pola vrelog mlijeka ulijte u zdjelu sa smjesom od žumanjaka pa promiješajte. Ulijte i ostatak mlijeka pa vratite sve u lonac i nastavite kratko kuhati uz miješanje. Krema je gotova kad se lagano zgusnula (kao puding).


Želatinu pripremite po uputi s vrećice i umiješajte je u kremu.


4U ohlađenu kremu umiješajte umućeni šlag

Pokrijte kremu plastičnom folijom i ohladite je dok ne dosegne sobnu temperaturu.


Umutite vrhnje za šlag (koje treba biti hladno). Umutite i kremu kako bi omekšala i lakše se povezala sa šlagom. Špatulom sjedinite kremu i šlag pa prebacite u dresir vrećicu.

Preljev od jagoda

Jagode izblendajte pa dobivenu smjesu procijedite. Za dalje koristite samo tekućinu koja je prošla kroz cjedaljku.


Tekućinu ulijte u lonac, dodajte vodu i šećer pa kuhajte oko 5 minuta uz miješanje. Preljev je gotov kad se lagano počne zgušnjavati. Ostavite da se ohladi.

Slaganje torte

1Jagode narežite

Jagode slične veličine prepolovite, njih ćete iskoristiti za vanjski rub torte.


2Biskvit premažite preljevom pa posložite jagode

Na stalak za serviranje stavite obruč za tortu promjera 20 cm (veličine biskvita). Na dno složite prvi biskvit pa ga premažite preljevom od jagoda. Posložite prepolovljene jagode jednu uz drugu uz vanjski rub.


3Istisnite kremu pa završite s drugim biskvitom i još malo kreme

Istisnite većinu kreme, pazeći da popunite i praznine između jagoda.

Drugi biskvit s jedne strane premažite ostatkom preljeva od jagoda pa složite preko kreme. Završite tortu s tankim slojem preostale kreme. Ohladite tortu barem nekoliko sati u hladnjaku pa izvadite iz obruča.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.