Clafoutis sa šljivama

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
50min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 5min
KompliciranostTežina
Cijena
Clafoutis sa šljivama by Shutterstock Shutterstock

Clafoutis je tradicionalno francusko slatko jelo koje se u ovoj inačici priprema sa šljivama. Poznat je po svom rustikalnom šarmu, a poslužuje se topao, posut šećerom,

Sastojci

Broj porcija
8

Šljive

500 gšljiva
2 žlicešećera

Tijesto

2jaja
2žumanjka
80 gšećera
130 gglatkog brašna
1 žličicaarome vanilije
100 mlslatkog vrhnja
300 mlmlijeka

Priprema

1Pripremite šljive

Šljive operite, odstranite im koštice te ih prerežite na pola. Pospite ih s malo šećera, promiješajte i ostavite sa strane.


2Pripremite tijesto

U većoj posudi, pjenasto izmutite jaja, žumanjke i šećer.


Dodajte brašno, slatko vrhnje, mlijeko i aromu vanilije. Neprestano miješajte smjesu pjenjačom kako biste izbjegli stvaranje grudica. Tijesto treba biti rijetko, slično smjesi za palačinke.


3Složite clafoutis

Veću, plitku vatrostalnu posudu premažite maslacem.


Na dno rasporedite narezane i zaslađene šljive. Zatim preko šljiva prelijte tijesto.


4Ispecite u pećnici

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta. Tijesto će se tijekom pečenja povećati u volumenu, a gotovo je kada se stvrdne i poprimi zlatno smeđu boju.


5Poslužite

Vrući clafoutis pospite šećerom i poslužite toplog.



Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.