Galette sa smokvama

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
40min
KompliciranostTežina
Cijena
Galette sa smokvama by Shutterstock Shutterstock

Galette-omiljena francuska poslastica od prhkog tijesta i slatkih smokava.

Sastojci

Broj porcija
6

Prhko tijesto

250 gglatkog brašna
130 gmaslaca
1jaje
40 ml vode

Nadjev

600 gsmokava
2 žlicešećera
2vanilin šećera
1 žličicacimeta
1 žlicakrušnih mrvica
1 jaje za premazivanje

Priprema

1Umijesite prhko tijesto

Od brašna, hladnog maslaca narezanog na kockice, jaja, hladne vode i soli brzo umijesite prhko tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 45 minuta.


2Razvaljajte tijesto

Odmoreno tijesto razvaljajte na masnom papiru ili dobro pobrašnjenoj radnoj podlozi u oblik kruga, promjera 35 cm.


3Pripremite nadjev

Smokve operite i posušite, narežite. U posudi pomiješajte smokve, obje vrste šećera, cimet i krušne mrvice.


4Nadjenite tijesto

Na razvaljano tijesto rasporedite nadjev od smokava tako da rub tijesta ostavite 2 cm prazan kako bi ga kasnije mogli presavinuti.


5Preklopite rubove

Prazne krajeve tijesta premažite umućenim jajetom, preklopite preko nadjeva, ponovno premažite jajetom i dobro pošećerite kako biste dobili hrskavo tijesto.


6Stavite peći

Galettu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20-25 minuta.


Ukrasite pokojom svježom smokvom narezanom na kriške.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.