Sacher torta

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h
KompliciranostTežina
Cijena
Sacher torta by Shutterstock Shutterstock

Izvorna Sacher torta poznata je austrijska delicija. Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom. Servirajte je uz tučeno vrhnje.

Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

7jaja
150 gomekšalog maslaca
100 gšećera u prahu
200 gtamne čokolade
1 paketićvanilin šećera
120 gšećera
prstohvat soli
150 goštrog brašna
150 gdžema od marelice
1 žlicaruma
maslac, za premazivanje kalupa
brašno, za posipanje kalupa
Napomena:

Čokoladna glazura

200 gtamne čokolade
200 gšećera
150 mlvode
200 mlslatkog vrhnja

Priprema

Biskvit

1 Pripremite kalup

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup za torte promjera 26 cm lagano namastite maslacem i posipajte brašnom.  


2 Otopite čokoladu

Čokoladu nasjeckajte na komadiće, stavite u manji lonac i otopite na laganoj vatri. Džem pomiješajte s rumom i ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga kasnije lakše razmazali.


3 Miksajte snijeg od bjelanjaka

U posudi mikserom istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Postepeno dodavajte šećer sve dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. 


4 Pripremite smjesu

U drugu veću posudu stavite omekšali maslac, šećer u prahu i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Uz neprestano miksanje dodajte jedan po jedan žumanjak. U smjesu s jajima umiješajte otopljenu čokoladu. Dodajte brašno te lagano miješajte dok se sastojci ne sjedine. Na kraju špatulom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. 


5 Ispecite

Smjesu izlijte u kalup i stavite u pećnicu. Pecite 60 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se kratko ohladi. Skinite obruč i ostavite da se ohladi u potpunosti prije rezanja.


6 Premažite džemom

Biskvit prerežite po visini na dva jednaka dijela. Jednu polovicu biskvita stavite na tanjur za serviranje i po njemu razmažite tanki sloj džema. Na džem lagano pritisnite drugi biskvit, a s ostatkom džema premažite cijelu tortu.

Čokoladna glazura

7 Pripremite glazuru

U manjem loncu zagrijte vodu i šećer, a čokoladu nasjeckajte na manje komade. Zagrijanu vodu sa šećerom prebacite u drugu posudu, ostavite da se kratko ohladi, pa u još vrelu vodu dodajte komadiće čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta te promiješajte kako bi se čokolada rastopila. 


8 Prelijte tortu glazurom

Tortu stavite na rešetku, a ispod rešetke lim za pečenje. Tortu prelijte glazurom, a površinu torte zagladite velikom špatulom.


9 Dekorirajte i poslužite

Ostavite da se čokolada stisne. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag, prebacite u slastičarsku vrećicu i dekorirajte tortu po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.