Austrougarska kuhinja

Kroz stoljeća zajedničke države, austrougarska kuhinja imala je veliki utjecaj i na kontinentalnu kuhinju Hrvatske. Od ajngemahteca i pohanih odrezaka do slatkih buhtli i knedli.

Austrougarska kuhinja
Sacher torta
(15)
2h

Izvorna Sacher torta poznata je austrijska delicija. Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom. Servirajte je uz tučeno vrhnje.

Čokoladna babka
(10)
3h 15min

Babka je poljski slatki kruh koji se tradicionalno priprema u vrijeme Uskrsa, a babka na poljskom znači baka. Ovaj kruh od dizanog tijesta može se puniti različitim nadjevima, od voća do orašastih plodova, ali mi smo se ovaj put odlučili za nadjev od čokolade.

Slatka savijača sa sirom
(7)
45min

Hrskave kore nadjevene su sočnim nadjevom od sira, griza i grožđica. Savijača je najbolja topla uz posip od šećera u prahu i šalicu čaja.

Teleći bečki
(4)
20min

Iako ga najčešće pripremamo sa svinjetinom, probajte bečki od teletine jer je puno mekša.

Okruglice od svježeg sira
(7)
1h 15min

Slatke okruglice od sira savršene su za desert, ali i za doručak. Poslužite ih uvaljane u krušne mrvice uz pekmez od šljiva ili namaz od čokolade.

Knedle od kruha sa slaninom
(13)
1h 20min

Kada trebate brzi i jednostavni prilog ove knedle su savršeno rješenje. Iskoristite stari kruh i uživajte u mekim knedlama.

Prhki kolač sa šljivama
(8)
1h 10min

Svi se slažemo da sezona šljiva traje prekratko, stoga vam donosimo recept za prhki kolač jednostavne pripreme. Tijesto je prhko i mekano, a nadjev od šljiva sočan. Zadnji sloj je posip koji daje dodatnu hrskavost cijelom kolaču. Naravno, kad prođe sezona šljiva ubacite jabuke ili kruške, biti će jednako ukusno.

Njemačke fritule
(11)
40min

U Njemačkoj se ove fritule tradicionalno pripremaju na karnevalu ili na Staru godinu. Sastoje se od jednostavnog tijesta bez kvasca i maslaca te se brzo pripremaju.

Njemački kolač od sira
(7)
1h 15min

Ovaj tradicionalni njemački kolač sa sirom možete poslužiti s voćnim preljevom, ali izvrstan je i bez njega. Svi sastojci miješaju se odjednom zbog čega je priprema vrlo jednostavna.

Knedle sa šljivama
(15)
1h 15min

Kuhano tijesto od krumpira omotano oko svježe, slatke šljive napunjene šećerom vrhunski je domaći desert u kojem možete uživati krajem ljeta i početkom jeseni! Kako napraviti ovu klasičnu slasticu koja je svima obilježila djetinjstvo saznajte u nastavku.

Knedle od jetrica
(5)
20min

Ako su vam dosadile klasične griz knedle za juhu, vrijeme je da probate ove od pilećih jetrica.

Kremasta krumpir salata
(10)
40min

Naučeni smo na onu s octom i uljem, ali i ova na njemački način bi vam se mogla svidjeti. Inače, oni je ne jedu samo uz ribu već i uz bečku šniclu, kobasice, ...

Čokoladne buhtle
(10)
2h 10min

Donosimo recept za ukusne čokoladne buhtle punjene Nutellom. Priprema ovog recepta je jednostavna, a svježe i mekane buhtle zasigurno će vas podsjetiti na djetinjstvo i bakinu kuhinju.

Buhtlice sa sirom
(10)
2h 20min

Donosimo vam recept za slane buhtle s posipom od parmezana koje su savršena zamjena kruhu. Upotpunit će krem juhu ili varivo, no jednako su ukusne ako se jedu i same.

Knedle sa šljivama
(11)
1h 30min

Recept za tradicionalne okruglice ili knedle sa šljivama, najčešće, se prenosi iz generacije u generaciju, pa tako neki pire krumpir i brašno mijese s uljem ili svinjskom masti, a neki s maslacem. Možete ih puniti šljivama ili pekmezom od šljiva.

Index kuhinja

Ovih slanih kiflica nikad dosta: Kulen, sir, šunka ili prazne, koje su vam najbolje?

Ovih slanih kiflica nikad dosta: Kulen, sir, šunka ili prazne, koje su vam najbolje?

SLANE kiflice super su za druženja jer su jednostavne za napraviti, naročito ako volite mijesiti tijesto, a svi ih vole.
Što peći za Božić? Ovi kolačići su apsolutni hitovi

Što peći za Božić? Ovi kolačići su apsolutni hitovi

UVIJEK je težak izbor što peći za Božić. Imamo super ideje za najljepše kolačiće.
Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

Idemo po dućanima. Kolumbo izazvao hrpu reakcija: "Nekad je bio luksuz"

NA INDEX RECEPTIMA nastavljamo svakodnevno ići po dućanima u potrazi za novim, zanimljivim i neobičnim proizvodima.