Austrougarska kuhinja

Kroz stoljeća zajedničke države, austrougarska kuhinja imala je veliki utjecaj i na kontinentalnu kuhinju Hrvatske. Od ajngemahteca i pohanih odrezaka do slatkih buhtli i knedli.

Austrougarska kuhinja
Sacher torta
(20)
2h

Izvorna Sacher torta poznata je austrijska delicija. Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom. Servirajte je uz tučeno vrhnje.

Čokoladna babka
(11)
3h 15min

Babka je poljski slatki kruh koji se tradicionalno priprema u vrijeme Uskrsa, a babka na poljskom znači baka. Ovaj kruh od dizanog tijesta može se puniti različitim nadjevima, od voća do orašastih plodova, ali mi smo se ovaj put odlučili za nadjev od čokolade.

Slatka savijača sa sirom
(7)
45min

Hrskave kore nadjevene su sočnim nadjevom od sira, griza i grožđica. Savijača je najbolja topla uz posip od šećera u prahu i šalicu čaja.

Okruglice od starog kruha
(6)
40min

Stari kruh ne bacajte, radije od njega napravite okruglice. Odličan su prilog mesnim jelima, posebno gulašima od divljači.

Linzeri od maka
PROMO
(5)
50min

Ultimativni blagdanski kolačići u Sweet Zero varijanti!

Okruglice od svježeg sira
(9)
1h 15min

Slatke okruglice od sira savršene su za desert, ali i za doručak. Poslužite ih uvaljane u krušne mrvice uz pekmez od šljiva ili namaz od čokolade.

Bavarski pereci
(16)
2h 40min

Tradicionalno njemačko pecivo od mekanog tijesta i hrskave korice najbolje paše uz pivo i umak od sira. Tijesto se oblikuje u perec, kratko kuha u kupelji vode i sode bikarbone te ispeče do zlatne boje.

Knedle od kruha sa slaninom
(14)
1h 20min

Kada trebate brzi i jednostavni prilog ove knedle su savršeno rješenje. Iskoristite stari kruh i uživajte u mekim knedlama.

Mandl šmarn
(7)
20min

Carski drobljenac ili kako ga znamo, kaiserschmarrn, je tradicionalno austrijsko jelo koje se obično poslužuje za doručak.

Šnenokle
(6)
35min

Šnenokle vole naročito starije generacije. Ukusan desert, brz i jednostavan za pripremu.

Bavarske kifle
(9)
1h 10min

Bavarske kifle poznate su po tome što se prije pečenja kuhaju u vodi, a evo i recepta.

Njemačke fritule
(11)
40min

U Njemačkoj se ove fritule tradicionalno pripremaju na karnevalu ili na Staru godinu. Sastoje se od jednostavnog tijesta bez kvasca i maslaca te se brzo pripremaju.

Pčelinji ubod
(7)
3h

Tortu Pčelinji ubod osmislila je grupa slastičara u Njemačkoj u 15. stoljeću, a legenda kaže da je nastala zbog slavlja što su obranili grad bacajući košnice s pčelama na neprijatelja.

Njemački kolač od sira
(7)
1h 15min

Ovaj tradicionalni njemački kolač sa sirom možete poslužiti s voćnim preljevom, ali izvrstan je i bez njega. Svi sastojci miješaju se odjednom zbog čega je priprema vrlo jednostavna.

Prhki kolač sa šljivama
(10)
1h 10min

Svi se slažemo da sezona šljiva traje prekratko, stoga vam donosimo recept za prhki kolač jednostavne pripreme. Tijesto je prhko i mekano, a nadjev od šljiva sočan. Zadnji sloj je posip koji daje dodatnu hrskavost cijelom kolaču. Naravno, kad prođe sezona šljiva ubacite jabuke ili kruške, biti će jednako ukusno.

Maultaschen
(10)
40min

Tradicionalnu njemačku tjesteninu punjenu mljevenim mesom i kuhanu u povrtnom temeljcu svakako vrijedi isprobati!

Mozart kugle
(9)
35min

Povijest ove klasične austrijske slastice seže više od 130 godina, točnije u 1890. godinu, kada ih je u Salzburgu prvi put napravio kuhar Paul Fürst.Kuglice imaju tri ukusna sloja: pistacije, kakao i badem, a omotane su čokoladnom glazurom. Uz ovaj recept nije ih teško napraviti doma.

Kärntner Kasnudeln
(8)
1h 10min

Tradicionalno koruško jelo.

Knedle sa šljivama
(15)
1h 15min

Kuhano tijesto od krumpira omotano oko svježe, slatke šljive napunjene šećerom vrhunski je domaći desert u kojem možete uživati krajem ljeta i početkom jeseni! Kako napraviti ovu klasičnu slasticu koja je svima obilježila djetinjstvo saznajte u nastavku.

Kremasta krumpir salata
(12)
40min

Naučeni smo na onu s octom i uljem, ali i ova na njemački način bi vam se mogla svidjeti. Inače, oni je ne jedu samo uz ribu već i uz bečku šniclu, kobasice, ...

Index kuhinja

Petar iz Slunja ima dijagnozu iz spektra autizma, ide u srednju, doma radi tjesteninu

Petar iz Slunja ima dijagnozu iz spektra autizma, ide u srednju, doma radi tjesteninu

RODITELJI djece s teškoćama najviše strepe od toga da se jednoga dana neće imati tko brinuti za njihovu djecu. Ovo je priča koja ulijeva nadu u bolje sutra.
Deset isprobanih recepata za kruh tako dobar da ćete ga pojesti čim izađe iz pećnice

Deset isprobanih recepata za kruh tako dobar da ćete ga pojesti čim izađe iz pećnice

NEMA do domaćeg kruha, a ovih deset recepata su naši vječni favoriti.