Austrougarska kuhinja

Kroz stoljeća zajedničke države, austrougarska kuhinja imala je veliki utjecaj i na kontinentalnu kuhinju Hrvatske. Od ajngemahteca i pohanih odrezaka do slatkih buhtli i knedli.

Austrougarska kuhinja
Sacher torta
(18)
2h

Izvorna Sacher torta poznata je austrijska delicija. Torta se sastoji od čokoladnog biskvita koji je premazan tankim slojem džema od marelice i preliven čokoladnom glazurom. Servirajte je uz tučeno vrhnje.

Čokoladna babka
(11)
3h 15min

Babka je poljski slatki kruh koji se tradicionalno priprema u vrijeme Uskrsa, a babka na poljskom znači baka. Ovaj kruh od dizanog tijesta može se puniti različitim nadjevima, od voća do orašastih plodova, ali mi smo se ovaj put odlučili za nadjev od čokolade.

Slatka savijača sa sirom
(7)
45min

Hrskave kore nadjevene su sočnim nadjevom od sira, griza i grožđica. Savijača je najbolja topla uz posip od šećera u prahu i šalicu čaja.

Okruglice od starog kruha
(6)
40min

Stari kruh ne bacajte, radije od njega napravite okruglice. Odličan su prilog mesnim jelima, posebno gulašima od divljači.

Linzeri od maka
PROMO
(5)
50min

Ultimativni blagdanski kolačići u Sweet Zero varijanti!

Maultaschen
(9)
40min

Tradicionalnu njemačku tjesteninu punjenu mljevenim mesom i kuhanu u povrtnom temeljcu svakako vrijedi isprobati!

Bavarski pereci
(16)
2h 40min

Tradicionalno njemačko pecivo od mekanog tijesta i hrskave korice najbolje paše uz pivo i umak od sira. Tijesto se oblikuje u perec, kratko kuha u kupelji vode i sode bikarbone te ispeče do zlatne boje.

Okruglice od svježeg sira
(8)
1h 15min

Slatke okruglice od sira savršene su za desert, ali i za doručak. Poslužite ih uvaljane u krušne mrvice uz pekmez od šljiva ili namaz od čokolade.

Mandl šmarn
(7)
20min

Carski drobljenac ili kako ga znamo, kaiserschmarrn, je tradicionalno austrijsko jelo koje se obično poslužuje za doručak.

Knedle od kruha sa slaninom
(13)
1h 20min

Kada trebate brzi i jednostavni prilog ove knedle su savršeno rješenje. Iskoristite stari kruh i uživajte u mekim knedlama.

Njemačke fritule
(11)
40min

U Njemačkoj se ove fritule tradicionalno pripremaju na karnevalu ili na Staru godinu. Sastoje se od jednostavnog tijesta bez kvasca i maslaca te se brzo pripremaju.

Njemački kolač od sira
(7)
1h 15min

Ovaj tradicionalni njemački kolač sa sirom možete poslužiti s voćnim preljevom, ali izvrstan je i bez njega. Svi sastojci miješaju se odjednom zbog čega je priprema vrlo jednostavna.

Pčelinji ubod
(7)
3h

Tortu Pčelinji ubod osmislila je grupa slastičara u Njemačkoj u 15. stoljeću, a legenda kaže da je nastala zbog slavlja što su obranili grad bacajući košnice s pčelama na neprijatelja.

Prhki kolač sa šljivama
(10)
1h 10min

Svi se slažemo da sezona šljiva traje prekratko, stoga vam donosimo recept za prhki kolač jednostavne pripreme. Tijesto je prhko i mekano, a nadjev od šljiva sočan. Zadnji sloj je posip koji daje dodatnu hrskavost cijelom kolaču. Naravno, kad prođe sezona šljiva ubacite jabuke ili kruške, biti će jednako ukusno.

Mozart kugle
(9)
35min

Povijest ove klasične austrijske slastice seže više od 130 godina, točnije u 1890. godinu, kada ih je u Salzburgu prvi put napravio kuhar Paul Fürst.Kuglice imaju tri ukusna sloja: pistacije, kakao i badem, a omotane su čokoladnom glazurom. Uz ovaj recept nije ih teško napraviti doma.

Knedle sa šljivama
(15)
1h 15min

Kuhano tijesto od krumpira omotano oko svježe, slatke šljive napunjene šećerom vrhunski je domaći desert u kojem možete uživati krajem ljeta i početkom jeseni! Kako napraviti ovu klasičnu slasticu koja je svima obilježila djetinjstvo saznajte u nastavku.

Reindling
(8)
2h 35min

Ovaj kuglof specijalitet je koruške kuhinje.

Knedle od jetrica
(5)
20min

Ako su vam dosadile klasične griz knedle za juhu, vrijeme je da probate ove od pilećih jetrica.

Teleći bečki
(5)
20min

Iako ga najčešće pripremamo sa svinjetinom, probajte bečki od teletine jer je puno mekša.

Kremasta krumpir salata
(10)
40min

Naučeni smo na onu s octom i uljem, ali i ova na njemački način bi vam se mogla svidjeti. Inače, oni je ne jedu samo uz ribu već i uz bečku šniclu, kobasice, ...

Index kuhinja

Sve što trebate znati o izradi klasičnog biskvita + isprobani recept

Sve što trebate znati o izradi klasičnog biskvita + isprobani recept

ZA pripremu savršenog biskvita potrebno je slijediti nekoliko jednostavnih savjeta.
Bread Club uskoro na još jednoj lokaciji u Zagrebu, jedva čekamo

Bread Club uskoro na još jednoj lokaciji u Zagrebu, jedva čekamo

POPULARNA sourdough pekarnica otvara četvrtu poslovnicu u Zagrebu.
Kladdkaka - najjednostavniji čokoladni kolač koji možete zamisliti

Kladdkaka - najjednostavniji čokoladni kolač koji možete zamisliti

OVAJ švedski čokoladni kolač je nevjerojatno jednostavan za pripremu, a osnovni recept ne zahtijeva više od sedam sastojaka.