Bavarski pereci

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Bavarski pereci by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalno njemačko pecivo od mekanog tijesta i hrskave korice najbolje paše uz pivo i umak od sira. Tijesto se oblikuje u perec, kratko kuha u kupelji vode i sode bikarbone te ispeče do zlatne boje.

Sastojci

Broj porcija
12

Pereci

500 gglatkog brašna
1 paketić suhog kvasca
1 žlicasmeđeg šećera
30 gmaslaca, otopljenog
300 mlvode, tople

Vodena kupelj

1,5 lvode
1½ žličicesoli
2 žlicesode bikarbone
krupna sol, za premazivanje

Priprema

Pereci

1 Sjedinite sastojke

Pomiješajte kvasac i toplu vodu. Ostavite da odstoji 5 minuta. Umiješajte sol, smeđi šećer i otopljeni maslac. Postepeno dodajte brašno, jednu po jednu šalicu. Miješajte drvenom kuhačom dok tijesto ne postane gusto. Dodajte ostatak brašna i miješajte. Ako je tijesto još uvijek ljepljiv, po potrebi dodajte još 2-4 žlice brašna.


2 Zamijesite tijesto

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu. Rukama mijesite tijesto 5 minuta dok ne postane glatko i elastično. Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte ručnikom i ostavite da se odmori 60 minuta.


3 Oblikujte perece

Tijesto premijesite, podijelite na 12 komada i svaki oblikujte u 50 cm dugu kobasicu. Pritom pazite da srednji dio ostane deblji od krajeva. Razvučeno tijesto savijte u obliku slova U, krajeve dva puta zavrnite pa ih pritisnite kako bi zadržali oblik pereca.

Vodena kupelj

4 Kuhajte perece

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U veliki lonac ulijte vodu, dodajte sol, stavite na srednje jaku vatru i ostavite da zavrije. Maknite lonac s vatre i oprezno dodajte sodu bikarbonu uz konstantno miješanje. Vratite vodu na vatru i ubacujte perece, dva istovremeno. Kuhajte ih 30 sekundi. Kuhane perece vadite van pomoću rupičaste žlice ostavljajući ih kratko da se ocijede. Slažite ih na lim obložen papirom za pečenje uz dovoljan razmak jer će se napuhnuti prilikom pečenja. Ponovite s ostatkom pereca. 


5 Ispecite perece

Posipajte perece s krupnom soli i ubacite u pećnicu. Pecite ih 12-15 minuta, odnosno dok ne budu zlatno smeđe boje. Pečene perece maknite s lima i poslužite same ili uz umak po želji.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.