Bundevasta peciva

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Bundevasta peciva by Shutterstock Shutterstock
Bundevasta peciva by Shutterstock Shutterstock

Ova instagramična peciva osvojila su nas na prvi pogled i zalogaj. Izvana hrskava, iznutra mekana i mirisna čine savršen spoj s vašim najdražim namazom.

Sastojci

Broj porcija
12
450 gglatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 žličicasoli
100 mlmlijeka, toplog
1jaje
1 žlicašećera
50 gmaslaca, sobne temperature

Dodatno

deblji kuhinjski konac
1jaje, za premazivanje

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Prosijte brašno u veću zdjelu. Dodajte suhi kvasac i sol te dobro promiješajte. Napravite udubinu te dodajte šećer, mlijeko, pire od bundeve i jaje. Počnite mijesiti tijesto i nakon 5 minuta dodajte maslac.


Mijesite još 5 minuta, oblikujte ga u loptu i premažite uljem. Posudu u kojoj je tijesto prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže oko 60 minuta. 


2 Oblikujte bundeve

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i lagano premijesite. Podijelite ga na 12 komada. Svaki dio oblikujte u kuglicu.


Svaku kuglicu omotajte kuhinjskim koncem tako da dobijete oblik bundeve. Ovo ćete najlakše napraviti tako da svaku kuglicu nožem lagano zarežete na 8 jednakih dijelova. Sredinu konca postavite ispod kuglice tijesta i zavežite ga na vrhu kuglice.


Sada dva kraja konca prekrižite i povucite prema dnu kuglice tijesta tako da su okomiti na već zavezan konac. Preokrenite je i učinite istu stvar dok se kuglica ne podijeli na 8 jednakih dijelova prateći linije koje ste zarezali. Pazite da ne povlačite konop previše čvrsto jer će se tijesto jako dizati dok se diže i u pećnici. Na vrhu zavežite čvor te odrežite višak konca. Pri vezanju pazite da vežete labavo kako bi loptice imale prostora narasti pri pečenju.


3 Ostavite da se dižu

Poslažite peciva na lim obložen papirom za pečenje i pokrijte krpom. Ostavite da se dižu 15 minuta.


4 Ispecite

Razmutite jaje i premažite bundeve. Stavite ih u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta. Izvadite ih iz pećnice, prebacite na rešetku i ostavite da se ohlade. Ohlađenim pecivima skinite konac i poslužite. 

Napomena

Ukoliko ih ne ohladite do kraja postoji mogućnost da nećete moći lijepo skinuti konac.
Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.