Oliebollen

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 10min
KompliciranostTežina
Cijena
Oliebollen by Shutterstock Shutterstock
Oliebollen by Shutterstock Shutterstock

Ollie-bollen ili Oliebollen nizozemsko je slatko pecivo slično krafnama ili fritulama. Obično je to tijesto punjeno grožđicama i posuto šećerom u prahu prženo u dubokoj masnoći.

Sastojci

Broj porcija
6
200 mlmlijeka
7 gsuhog kvasca
300 gbrašna
1jaje
1 prstohvatsoli
1jabuka
grožđice prema ukusu

Dodatno

ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1Dignite kvasac

Kvasac umiješajte u mlako mlijeko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta da se otopi i aktivira.


2Umijesite tijesto

U veliku zdjelu prosijte brašno i sol. Smjesu kvasca i jaje umiješajte u brašno i umiješajte u glatku smjesu.


3Dodajte grožđice i jabuku

Umiješajte grožđice prethodno namočene u rum ili toplu vodu i naribanu jabuku.


4Ostavite na toplom da naraste

Pokrijte posudu i ostavite tijesto na toplom mjestu da se udvostruči, cca 1 sat.


5Zagrijte ulje i ubacujte kuglice

Zagrijte ulje u dubokoj tavi na 190 stupnjeva. Pomoću 2 metalne žlice oblikujte kuglice tijesta i pažljivo ih ubacujte u vruće ulje.


6 Ispržite ih do zlatne boje

Pržite kuglice do zlatno smeđe boje, oko 8 minuta.

Krafne trebaju biti mekane i ne masne (ako ulje nije dovoljno vruće, izvana će biti žilave, a iznutra masne).


7Poslužite tople

Gotove krafne ocijedite na papirnatim ručnicima i pospite šećerom u prahu. Jedite ih vruće!

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.