Semlora

Vrijeme pripremePriprema
1h 30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 40min
KompliciranostTežina
Cijena
Semlora by Shutterstock Shutterstock
Semlora by Shutterstock Shutterstock

Tradicionalna švedska korizmena peciva

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

20 gsvježeg kvasca
120 ml mlijeka
70 gšećera
¼ žličicemljevenog kardamoma
2jaja
320 gbrašna
1 žličicapraška za pecivo
prstohvat soli
100 gmaslaca

Pasta od pistacija

300 mlslatkog vrhnja
1vrećica vanilin šećera
100 gpistacija
50 gšećera u prahu

Dodatno

200 mlslatkog vrhnja za šlag

Priprema

1Dignite svježi kvasac

U zdjeli izmrvite kvasac i prelijte ga mlijekom i miješajte dok se kvasac ne otopi. Dodajte žličicu šećera i brašna, promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta.


2Pomiješajte brašno sa ostalim sastojcima i dodajte aktivirani kvasac

U veću zdjelu stavite brašno, jaja, sol, mljeveni kardamom i šećer te dodajte aktivirani kvasac i sjedinite sastojke miješajući.

Malo po malo dodavajte maslac i umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom 30 minuta.


3Podijelite tijesto i oblikujte ga

Tijesto podijelite na 12 jednakih kuglica, premjestite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pustite ih da se dižu 1 sat.


4Ugrijte pećnicu i stavite ih peći

Nakon što su kuglice narasle premažite ih umućenim jajetom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 210 stupnjeva 8-10 minuta.


5Ohladite ih i prerežite

Ohlađene prerežite na pola, lagano ih izdubite i izdubljeno tijesto spremite za kasnije.


6Napravite pastu od pistacija

Slatko vrhnje lagano umutite s vanilin šećerom. Dodajte pistacije, šećer u prahu i izdubljeno tijesto, te štapnim mikserom izradite glatku pastu od pistacija.


7Sastavite semlore

Peciva napunite pastom od pistacija i po želji tučenim slatkim vrhnjem, te poklopite.

Na kraju ih posipajte šećerom u prahu.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.