Mandl šmarn

Vrijeme pripremePriprema
10min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
10min
Ukupno vrijemeUkupno
20min
KompliciranostTežina
Cijena
Mandl šmarn by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Carski drobljenac ili kako ga znamo, kaiserschmarrn, je tradicionalno austrijsko jelo koje se obično poslužuje za doručak.

Sastojci

Broj porcija
2
200 mlpunomasnog mlijeka
2žumanjka
35 gbadema (mljeveni)
1 žličicašećera
1 prstohvatsoli
5 žlicakrušnih mrvica
2bjelanjka - snijeg
1 žlicamaslaca
pekmez, voće

Priprema

1 Napravite smjesu

U dubljoj zdjeli pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i mlijekom. U smjesu dodajte rezane bademe te krušne mrvice dok ne dobijete srednje gustu smjesu.


Ostavite da stoji i nabubri (nekih 20 minuta do pola sata). Od bjelanjaka izradite snijeg uz dodatak prstohvata soli. Pažljivo umiješajte snijeg u smjesu sa žumanjcima.


2 Pecite

Na vrućoj, dubljoj tavi rastopite žlicu maslaca i kada se počne pjeniti, izlijte smjesu. Ostavite da se peče dok ne poprimi zlatnožutu boju i ne stvori se korica s donje strane pa pokušajte okrenuti.


Ne sekirajte se ukoliko ne uspijete okrenuti “palačinku” da vam ostane cijela jer ionako sve morate rastrgati (razdrobiti) i ostaviti da se sve ispeče do zlatnožute boje.


Drobljenac poslužite uz preljev od pekmeza, neki sirup, tučeno slatko vrhnje ili jogurt te uz omiljeno voće.


Ja sam dodala pekmez od maline, borovnice iz zamrzivača, svježu marelicu te listiće badema za dodatnu hrskavost.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.