Pčelinji ubod

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
3h + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Pčelinji ubod by Shutterstock Shutterstock

Tortu Pčelinji ubod osmislila je grupa slastičara u Njemačkoj u 15. stoljeću, a legenda kaže da je nastala zbog slavlja što su obranili grad bacajući košnice s pčelama na neprijatelja.


Sastojci

Broj porcija
12

Biskvit

230 mlmlijeka
100 gsmeđeg šećera
1paketić suhog kvasca
600 gglatkog brašna
2jaja
2žumanjka
120 gmaslaca
1 prstohvatsoli

Preljev

120 gmaslaca
120 mlmeda
3 žlicešećera
1 prstohvatsoli
200 glistića badema

Krema

9žumanjaka
200 gsmeđeg šećera
100 ggustina
450 mlmlijeka
1želatina u prahu
50 gmaslaca
prstohvat soli
1 žličicaekstrakta vanilije

Priprema

Biskvit

1Pomiješajte brašno i ostale sastojke

U zdjeli izmiksajte mlijeko, šećer i kvasac, dodajte brašno i jaja te žumanjke i na srednjoj brzini miksajte oko tri minute. 


2Dodajte maslac

Dodajte četvrtinu maslaca narezanog na listiće, miksajte dvije minute, pa ponovite postupak dodajući po četvrtinu. 


3Ostavite tijesto da se diže

Tijesto stavite u posudu, prekrijte ga čistom krpom i pustite da sediže oko 1 h dok ne udvostruči veličinu. 


4Stavite ga u kalup

Tijesto zatim prebacite u namašćen i pobrašnjen kalup za torte i ostavite ga da se diže još pola sata.




Preljev

1Izradite preljev

Otopite maslac u tavi, umiješajte med, šećer i sol te pričekajte da lagano provrije. Smjesu ostavite na laganoj vatri da se krčka pet minuta, a potom ga izlijte u zdjelu i umiješajte bademe.


2Prelijte preko tijesta i stavite peći

Preljev prelijte preko dignutog tijesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 50-60 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi u kalupu 15 minuta, zatim 2 sata na sobnoj temperaturi.

Krema

1Pripremite želatinu

Želatinu pripremite prema uputama na vrećici.


2Izmiksajte jaja i ostale sastojke

U zdjeli izmiksajte žumanjke, šećer, škrob i sol dok smjesa ne postane posve glatka. Dodajte mlijeko, dobro promiješajte.


3Skuhajte kremu

Kuhajte uz stalno miješanje sve dok se ne pojave mjehurići, a zatim smanjite vatru i kuhajte još oko minutu. Vratite smjesu u zdjelu, dodajte želatinu i miješajte oko minutu. 


4Dodajte maslac

Dodajte maslac i miješajte dok se sve ne otopi, a zatim ekstrakt vanilije.


5Složite tortu

Ohlađeni biskvit prerežite na pola. Med zagrijte, njime premažite donji dio biskvita, zatim u ravnomjernom sloju nanesite kremu i poklopite drugim dijelom biskvita.

Tortu prije posluživanja dobro ohladite.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.