Linzer torta

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
1h
Ukupno vrijemeUkupno
1h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Linzer torta  by Shutterstock Shutterstock
Linzer torta  by Shutterstock Shutterstock

Linzer torta je pravi austrijski klasik, a najstariji recept za ovu tradicionalnu slasticu potječe iz 1653. godine.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

250 goštrog brašna
250 gmaslaca
130 gšećera u prahu
150 gmljevenih lješnjaka ili badema
1jaje
cimet, mljeveni klinčići
prstohvat soli
naribana korica limuna

Dodatno

1jaje za premazivanje
krušne mrvice
300 gđžema (šumsko voće, ribizli...)
listići badema

Priprema

1Zagrijte pećnicu i premažite i posipajte kalup za pečenje

Prethodno zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite kalup za torte odgovarajuće veličine, a zatim pospite krušnim mrvicama kako se tijesto ne bi lijepilo.


2Povežite brašno i maslac

Na radnoj površini napravite hrpicu od brašna, dodajte hladan maslac narezan na kockice, te između prstiju utrljajte u brašno da dobijete mrvice.


3Dodajte začine i mljevene lješnjake

Začinite cimetom, prstohvatom mljevenih klinčića i malo soli, zajedno s jajem, limunovom koricom ili limunovim sokom i mljevenim orašastim plodovima.


4Umijesite glatko tijesto

Brzo izradite glatko tijesto, oblikujte kuglu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmara u hladnjaku cca. 30 minuta.


5Tijesto utisnite u kalup

Malo više od polovice odmorenog tijesta prstima utisnite na dno kalupa. Od preostalog tijesta oblikujte nekoliko manjih rolada (za rešetku) i jednu deblju roladu (za rub).


6Premažite đžemom

Utisnuto tijesto premažite đžemom po ukusu, ostavljajući oko 1cm do ruba.


7Utisnite rub torte i izradite rešetku od tijesta

Deblji rolat stavite u lim kao rub i lagano pritisnite. Koristite tanje rolice za izradu rešetke.


8Posipajte listićima badema

Pospite bademima u listićima po ukusu.


9Premažite jajetom i stavite peći

Tijesto premažite razmućenim jajetom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 – 60 minuta.


10Tortu ohladite i pustite da odstoji

Izvadite tortu iz pećnice, ostavite da se ohladi.

Idealno je da odstoji jedan dan, omotana prozirnom folijom.

Pospite šećerom u prahu.




Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.