Čokoladna babka

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 15min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Čokoladna babka by youtube
Čokoladna babka
Čokoladna babka
Babka je poljski slatki kruh koji se tradicionalno priprema u vrijeme Uskrsa, a babka na poljskom znači baka. Ovaj kruh od dizanog tijesta može se puniti različitim nadjevima, od voća do orašastih plodova, ali mi smo se ovaj put odlučili za nadjev od čokolade.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

3 gsuhog kvasca
170 mlpunomasnog mlijeka, mlakog
2 žlicešećera
300 gglatkog brašna
½ žličicesoli
1jaje, sobne temperature
1 žličicaekstrakta vanilije
50 gmaslaca sobne temperature

Nadjev

70 gotopljene tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
40 gmaslaca
20 gšećera
10 gkakaa
¼ žličicesoli
40 gtostiranih i nasjeckanih lješnjaka

Premaz

1jaje
1 žlicavode

Priprema

Tijesto

1 Aktivirajte kvasac

U manjoj posudi sjedinite kvasac, mlijeko i dvije žlice šećera. Dobro izmiješajte te ostavite 10 do 15 minuta da odstoji dok se ne zapjeni. 


2 Umijesite tijesto

Na mikser pričvrstite nastavak za tijesto te sjedinite brašno, sol i preostale dvije žlice šećera. Dodajte jaja, vaniliju i smjesu s kvascem. Miješajte mikserom na manjoj brzini otprilike 2 do 3 minute dok se ne počne stvarati tijesto. Ako izgleda suho, dodajte još 50 ml mlijeka. Povećajte brzinu na srednju te nastavite miješati još desetak minuta dok vam tijesto ne postane mekano i glatko. 


3 Dodajte maslac

Smanjite brzinu miksera na najslabiju te pomalo dodavajte maslac – prije nego što dodate novi komad maslaca, pričekajte da se prethodni u potpunosti poveže s tijestom. Ovaj bi vam postupak trebao oduzeti otprilike 3 do 4 minute. Nakon što ste u potpunosti sjedinili sav maslac s tijestom, povećajte brzinu miksera na srednju te nastavite miksati 5 minuta dok tijesto ne postane vrlo mekano i glatko.


4 Ostavite da tijesto naraste

Tijesto prebacite u nauljenu posudu te ga čvrsto prekrijte plastičnom folijom. Ostavite na toplom otprilike sat do sat i pol vremena da naraste. 

Nadjev

5 Rastopite čokoladu

U međuvremenu, dok čekate da tijesto naraste, pripremite nadjev. U mikrovalnoj rastopite maslac i čokoladu, zatim dodajte sol, kakao i šećer. Izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili i ostavite da se ohladi. 


6 Pripremite kalup

Lagano namastite jedan kalup za kruh (za štruce) te ga obložite papirom za pečenje. 


7 Razvaljajte

Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u pravokutnik dimenzija 40 x 64 cm. Premažite nadjevom te pospite lješnjacima. Počevši s duže strane, tijesto čvrsto zarolajte te ga stavite u pripremljeni kalup kojeg ćete prekriti plastičnom folijom. Stavite u hladnjak na sat vremena. 


8 Prerežite

Tijesto izvadite iz hladnjaka. Oštrim nožem prerežite jedan komad na pola po dužini te ga upletite u štrucu. Stavite u pripremljeni kalup te lagano prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplome 45 minuta da još malo naraste. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 

Premaz

9 Premažite babku i ispecite

Umutite jaje i jednu žlicu vode i time premažite štrucu. Pecite 40 do 45 minuta dok kolač ne porumeni. Izvadite iz pećnice te, prije rezanja, ostavite da se u potpunosti ohladi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.