Mozart kugle

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
35min + hlađenje +
KompliciranostTežina
Cijena
Mozart kugle by Shutterstock Shutterstock

Povijest ove klasične austrijske slastice seže više od 130 godina, točnije u 1890. godinu, kada ih je u Salzburgu prvi put napravio kuhar Paul Fürst.

Kuglice imaju tri ukusna sloja: pistacije, kakao i badem, a omotane su čokoladnom glazurom. Uz ovaj recept nije ih teško napraviti doma.

Sastojci

Broj porcija
10

Domaći marcipan

250 gbadema
250 gšećera
1jaje
0,5limuna - sok i korica

Još

100 gpistacija
15 gkakaa
50 gbadema
200 gtamne čokolade

Priprema

1Pripremite sve sastojke, sameljite pistacije i bademe

Naribajte koricu pola limuna i ucijedite sok. Pistacije očistite i sameljite. U manjem loncu zagrijte vodu do vrenja, ubacite bademe (300g) i kuhajte ih oko 1 minutu.


Prelijte ih hladnom vodom, ocijedite i uklonite im kožicu. Posušite ih i sameljite.


2Napravite domaći marcipan od badema, šećera, limuna i jaja

Sa strane za kasnije odvojite 50g mljevenih badema, a preostalih 250g stavite u multipraktik.


Dodajte šećer, koricu i sok pola limuna. Dodajte i jaje i izmiješajte sve sastojke u multipraktiku.


3Marcipan podijelite na tri dijela različite veličine

Dobivenu smjesu podijelite na tri dijela. Dijelovi neka budu različite veličine.


4Pistacije idu u najmanji dio, kakao u srednji, a ostatak badema u najveći

U najmanji dio umiješajte mljevene pistacije. U malo veći, drugi dio, umiješajte kakao.


U treći, najveći dio, umiješajte mljevene bademe (50g).


5Male kuglice od pistacija obložite većima od kakaa, a sve zaokružite dijelom s bademima

Od smjese s pistacijama napravite male kuglice.


Od smjese s kakaom napravite malo veće kuglice, rastanjite ih na dlanu i njima omotajte kuglice s pistacijama.


Od smjese s bademima napravite najveće kuglice, rastanjite ih na dlanu i njima omotajte kuglice s kakaom.


Dlanovima lagano zagladite i lijepo oblikujte kuglu.


6Čokoladu otopite na pari pa uvaljajte kuglice

Čokoladu otopite na pari. Pažljivo spuštajte kuglice u čokoladu kako bi se umočile sa svih strana pa ih izvadite (najbolje na rešetku) i pustite da se osuše. Za to će biti potrebno oko 20 minuta.


7Dodatno dekorirajte preostalom čokoladom i pustite da se glazura stisne

Ako Vam je ostalo malo čokolade, izlijte je u plastičnu vrećicu kojoj lagano probušite vrh, i prošarajte kugle.


Ponovno kratko ostavite da se čokolada stisne pa poslužite.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.