Knedle sa šljivama

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
15min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Knedle sa šljivama by Shutterstock Shutterstock
Kuhano tijesto od krumpira omotano oko svježe, slatke šljive napunjene šećerom vrhunski je domaći desert u kojem možete uživati krajem ljeta i početkom jeseni! Kako napraviti ovu klasičnu slasticu koja je svima obilježila djetinjstvo saznajte u nastavku.

Sastojci

Broj porcija
6

Knedle od šljiva

500 gkrumpira
12šljiva
2 žlicešećera za punjenje šljiva
130 goštrog brašna
3 žlicepšeničnog griza
¼ žličicesoli + prstohvat
1 žlicamaslaca, rastopljenog
1 velikojaje

Posip

3 žliceneslanog maslaca
50 gsitnih krušnih mrvica
50 gmljevenih lješnjaka ili oraha
2 žlicešećera
¼ žličicecimeta (po želji)
Šećer u prahu

Priprema

Knedle

1 Kuhajte krumpir

Kuhajte krumpir dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se dovoljno ohladi, krumpir ogulite i zgnječite u pire. Pazite da nema komadića krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Pustite da se ohladi u potpunosti. 


2 Pripremite šljive 

U međuvremenu operite šljive. Prerežite svaku šljivu uzdužno, ali ne do kraja i izvadite koštice. Ako želite, šljive napunite s pola žličice šećera. 


3 Napravite tijesto

Krumpir stavite u veliku posudu, pospite solju i maslacem, a zatim dodajte brašno i griz. Miješajte dok se brašno ne sjedini. Dodajte jaje, promiješajte vilicom te kratko mijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formira tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.


4 Napravite okruglice

Tijesto podijelite na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je tako teže zamotati. Dobro pobrašnjenim rukama oblikujte tijesto i u sredinu stavite šljivu. Čvrsto omotajte tijesto oko šljive, zatvarajući rubove i oblikujući ga u kuglu. Pazite da unutra ne ostane zrak jer knedla neće potonuti na dno posude kako bi trebala, već će plutati na površini od samog početka kuhanja. od početka. 


5 Skuhajte okruglice

Zagrijte vodu u velikom loncu dok ne zakipi. Knedle od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - pred kraj kuhanja knedle bi trebale plutati. 


Premaz

6 Napravite posip za knedle

U međuvremenu napravite premaz za okruglice. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte mrvice i mljevene lješnjake ili orahe. Dobro miješajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok mrvice i orašasti plodovi malo potamne i lijepo zamirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite posudu s vatre.


7 Poslužite

Knedle izvadite šupljikavom žlicom i uvaljajte u mrvice. Posipajte ih šećerom u prahu po želji i odmah poslužite. Uživajte.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.