Kuhajte krumpir dok ne omekša, oko 20-30 minuta. Kad se dovoljno ohladi, krumpir ogulite i zgnječite u pire. Pazite da nema komadića krumpira jer otežavaju oblikovanje tijesta. Pustite da se ohladi u potpunosti.
U međuvremenu operite šljive. Prerežite svaku šljivu uzdužno, ali ne do kraja i izvadite koštice. Ako želite, šljive napunite s pola žličice šećera.
Krumpir stavite u veliku posudu, pospite solju i maslacem, a zatim dodajte brašno i griz. Miješajte dok se brašno ne sjedini. Dodajte jaje, promiješajte vilicom te kratko mijesite tijesto dok se sastojci ne sjedine i ne formira tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.
Tijesto podijelite na 9 dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Ako volite okruglice s tankim slojem tijesta, podijelite na 12 dijelova, ali imajte na umu da ih je tako teže zamotati. Dobro pobrašnjenim rukama oblikujte tijesto i u sredinu stavite šljivu. Čvrsto omotajte tijesto oko šljive, zatvarajući rubove i oblikujući ga u kuglu. Pazite da unutra ne ostane zrak jer knedla neće potonuti na dno posude kako bi trebala, već će plutati na površini od samog početka kuhanja. od početka.
Zagrijte vodu u velikom loncu dok ne zakipi. Knedle od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u lagano kipućoj vodi (bez vrenja) - pred kraj kuhanja knedle bi trebale plutati.
U međuvremenu napravite premaz za okruglice. U velikoj tavi otopite maslac, dodajte mrvice i mljevene lješnjake ili orahe. Dobro miješajte nekoliko minuta na umjerenoj vatri dok mrvice i orašasti plodovi malo potamne i lijepo zamirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite posudu s vatre.
Knedle izvadite šupljikavom žlicom i uvaljajte u mrvice. Posipajte ih šećerom u prahu po želji i odmah poslužite. Uživajte.