Žarbo-pita

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
40min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 20min
KompliciranostTežina
Cijena
Žarbo-pita
Žarbo-pita
Žarbo-pita
Žarbo-pita
Žarbo-pita
Žarbo-pita
Žarbo-pita
Kolač koji vraća u djetinjstvo i nikad ne izlazi iz mode.

Sastojci

Broj porcija
10

Kore

400 gbrašna
1prašak za pecivo
200 gmaslaca
1jaje
1 žlicakiselog vrhnja
2 žlicešećera
Korica od pola limuna

Nadjev

250 gmljevenih oraha
200 gšećera
10 žlicamarmelade od šljiva ili marelica
6 žlicavode

Glazura

150 gtamne čokolade
4 žliceulja
1 žličicameda

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Od svih sastojaka zamijesite tijesto za kore, a po potrebi dodajte još jednu žlicu kiselog vrhnja. Izvažite tijesto i podijelite ga u 3 jednaka dijela, zatim zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.


2 Pripremite nadjev

Pomiješajte šećer i orahe i podijelite u dva jednaka dijela.


3 Razvaljajte tijesto i stavite u lim za pečenje

Svaku kuglicu tijesta razvaljajte na papiru za pečenje, u veličini lima za pečenj (22x24cm). Tijesto s papirom prenesite u lim, lagano ga okrenite na drugu stranu i skinite papir. Tijesto izbodite vilicom i premažite marmeladom, potom posujte polovicom oraha i ravnomjerno ih rasporedite. Orahe poprskajte s 3-4 žlice vode. Ponovite postupak i sa sljedećom kuglicom tijesta.


4 Stavite treću koru

Na treću koru ide čokolada, ali tek kad se kolač potpuno ohladi. Čokoladu istopite na pari, prelijte preko kore i ostavite da se čokolada stegne.


5 Pecite

Pecite na 180° oko 35 minuta.

adriana