Jesenski kolač s jabukama i orasima

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
45min
Ukupno vrijemeUkupno
1h
KompliciranostTežina
Cijena
Jesenski kolač s jabukama i orasima by Shutterstock Shutterstock

Jesen je pravo vrijeme za ovakve poslastice.

Sastojci

Broj porcija
10
250 gglatkog brašna
1 vrećicapraška za pecivo
1 žličicacimeta
1 prstohvatsoli
2jaja
150 gšećera
100 mlulja
100 mljogurta
1 žličicaekstrakta vanilije
2veće jabuke, izrezane na kockice, bez kore
80 ggrubo nasjeckanih oraha

Priprema

1 Zagrijte pećnicu

Pećnicu uključite na 180 °C (gornje i donje grijanje). Pripremite kalup za pečenje – možete koristiti klasični kalup za kruh ili manji četvrtasti kalup (cca 20x20 cm). Namastite ga i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje.


2 Pomiješajte suhe sastojke

U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.


3 Umutite mokre sastojke

U drugoj zdjeli umutite jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje, jogurt i vaniliju pa sve dobro izmiješajte.


4 Spojite suho i mokro

Polako dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu bez grudica.


5 Dodajte jabuke i orahe

U dobivenu smjesu umiješajte narezane jabuke i grubo nasjeckane orahe. Po želji dodajte i malo naribane korice naranče ili limuna za dodatnu aromu.


6 Pecite

Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Ako želite, pospite vrh s još malo oraha ili smeđeg šećera za hrskavu koricu.


Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 do 45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Gornja korica treba biti zlatno-smeđa.


Ostavite kolač da se hladi 10-ak minuta u kalupu, zatim ga izvadite i premjestite na rešetku ili tanjur. Poslužite topao ili hladan, uz čaj, kavu ili kuglicu sladoleda od vanilije.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.