Pećnicu uključite na 180 °C (gornje i donje grijanje). Pripremite kalup za pečenje – možete koristiti klasični kalup za kruh ili manji četvrtasti kalup (cca 20x20 cm). Namastite ga i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje.
U većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Promiješajte da se sastojci ravnomjerno rasporede.
U drugoj zdjeli umutite jaja sa smeđim šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte ulje, jogurt i vaniliju pa sve dobro izmiješajte.
Polako dodajte suhe sastojke u mokre, miješajući dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu bez grudica.
U dobivenu smjesu umiješajte narezane jabuke i grubo nasjeckane orahe. Po želji dodajte i malo naribane korice naranče ili limuna za dodatnu aromu.
Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Ako želite, pospite vrh s još malo oraha ili smeđeg šećera za hrskavu koricu.
Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 do 45 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Gornja korica treba biti zlatno-smeđa.
Ostavite kolač da se hladi 10-ak minuta u kalupu, zatim ga izvadite i premjestite na rešetku ili tanjur. Poslužite topao ili hladan, uz čaj, kavu ili kuglicu sladoleda od vanilije.