Goranski lovački gulaš u kotliću

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
5h
KompliciranostTežina
Cijena
Goranski lovački gulaš u kotliću by Vanja Vukadinović Vanja Vukadinović

Gorski kotar poznat je po tradiciji lova i jelima od divljači, a među glavne specijalitete spada lovački gulaš u kotliću. Tradicionalno se priprema na masti, meso divljači se marinira dan prije, a kuha se u kotliću na tronošcu iznad vatre. Uz njega se poslužuju lovačke knedle od kruha, palenta ili domaći kruh.

Sastojci

Broj porcija
10
1 kgjunećeg mesa od lopatice
1 kgmesa divljači (srnetina, veprovina)
2 kgljubičastog luka
3 režnjačešnjaka
2 žlicedomaće svinjske masti
domaća slanina (odokativno narezati na sitne kockice i popržiti na masti s lukom)
temeljac za podlijevanje
vino (za marinadu i podlijevanje)
1 žlicamljevene slatke paprike
chili papričice
rajčica (svježa ili 1 žlica koncentrata)
sol i papar po želji
suhi ili svježi vrganji
lovorov list
bobice kleke ili brinje (par zrna)
sjeckani peršinov list
Napomena: Ja još stavljam malo ružmarina, korjenasto povrće (mrkva, celer) te jednu jabuku. Može se dodati i žlica pekmeza od šljiva na kraju ili nasjeckane suhe šljive jer divljač i šljive se ljube.

Priprema

1 Meso stavite u marinadu

Dan ranije meso narežite na kockice i stavite u mješavinu vina, malo vode, lovora, papra u zrnu i par režnjeva češnjaka.


2 Otopite mast, pa dodajte ostale sastojke

Idući dan u kotliću otopite mast, a kada počne cvrčati, dodajte slaninu, luk, korjenasto povrće, jabuku i lovor.


Kada luk postane staklast i lagano se zaprži, dodajte češnjak i mljevenu papriku, samo pazite da ne zagori, da ne bude gorko. 


3 Dodajte meso

Zatim u kotlić stavite meso koje se dinsta sa svih strana. Meso podlijte vinom i temeljcem te po potrebi i vodom.


Sve se zajedno sada mora kuhati dobra dva sata pa pustite da lagano krčka. Pred kraj kuhanja stavite i ostale začine i vrganje.


Peršin pospite na samom kraju, a gulaš poslužite uz lovačke knedle od kruha, palentu ili domaći kruh.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.