Stifado - juneći lonac

Vrijeme pripremePriprema
15min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 15min
KompliciranostTežina
Cijena
Stifado - juneći lonac by Shutterstock Shutterstock
Stifado - juneći lonac by Shutterstock Shutterstock

Grčki lonac, Stifado, juneći je gulaš prepun mediteranskih začina i okusa.

Sastojci

Broj porcija
4
1,5 kgjunećeg buta
1 kgljutike ili manjeg luka
500 mlvode
250 mlpasirane rajčice
100 mlcrnog vina
2 žličicekoncentrata rajčice
3režnja češnjaka
3lovorova lista
1štapić cimeta
½ žličicemljevenog kima
½ žličicemuškatnog oraščića
sol, papar
3 žlicevinskog octa

Priprema

1Pripremite juneći but

Narežite junetinu na kockice veličine 2 cm. Popržite ih na ulju, posolite, popaprite i izvadite iz posude.


2Popržite začine

Očistite i nasjeckajte češnjak. U posudi u kojoj se pržilo meso popržite češnjak, lovorov list, cimet, muškatni oraščić, kim i koncentrat rajčice.


3Sjedinite sastojke i kuhajte

Vratite meso, dodajte vinski ocat. Zatim dodajte i pasiranu rajčicu, vodu i crno vino. Kuhajte oko 1 sat.


4Dodajte ljutiku ili luk

Kipućom vodom prelijte očišćenu ljutiku ili luk, ostavite da kratko odstoje, ocijedite ih i dodajte mesu. Ostavite da se pirja još oko 50 min.


5Dodajte rajčice

Ogulite rajčice, umiješajte ih i pirjajte sve zajedno još 5 minuta. Začinite po želji, poslužite toplo.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.