Široki rezanci od medvjeđeg luka

Vrijeme pripremePriprema
40min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
5min
Ukupno vrijemeUkupno
45min
KompliciranostTežina
Cijena
Široki rezanci od medvjeđeg luka
Široki rezanci od medvjeđeg luka
Široki rezanci od medvjeđeg luka
Široki rezanci od medvjeđeg luka
Široki rezanci od medvjeđeg luka
Široki rezanci od medvjeđeg luka
Široki rezanci od medvjeđeg luka
Ništa nije toliko karakterističnog mirisa kao šuma Gorskog kotara u proljeće. Prošećete li šumskim stazama, osjetit ćete intenzivan miris po češnjaku. To što osjetite je medvjeđi luk (divlji luk, srijemuš, sremuš ili crijemuš). Kada ga berete, budite iznimno oprezni i uvijek idite s nekim tko dobro poznaje što bere. U proljeće, kada su listovi mladi i još ne cvate, vrlo je sličan jesenskom mrazovcu i đurđici koja je otrovna. Ako niste sigurni, najbolje ga je brati kada procvate. Listove medvjeđeg luka možete koristiti kao dodatak salati ili svježem siru, a možete od njega izraditi začinsku sol, pesto, juhe, kruh, palačinke ili tjesteninu.

Sastojci

Broj porcija
4
500 goštrog brašna (tip 400)
3jaja
150 mlkaše od listova medvjeđeg luka
malo soli

Priprema

1 Napravite kašu od medvjeđeg luka

Tri do četiri pune šake listova medvjeđeg luka operite i očistite od peteljki.


Stavite u blender i napravite kašu. Ako vam se čini gusta, možete dodati žlicu ili dvije vode.


Kašu možete izraditi i u mužaru samo pazite da ne ostaju krupniji komadići. 


2 Umijesite tijesto

Od brašna, jaja, kaše i malo soli umijesite tijesto.


Tijesto treba dugo mijesiti dok ne bude kompaktno i glatko uz dodatak još brašna, ako je potrebno, da vam se ne lijepi za podlogu,


Oblikujte kuglu i pokrijte krpom te ostavite da odmori nekih pola sata.


3 Razvaljajte i oblikujte rezance

Kuglu tijesta podijelite na nekoliko manjih loptica koje razvaljajte u palačinke i dobro pobrašnite.


Tijesto možete valjati ručno ili pomoću mašinice.


Ako radite ručno, nakon valjanja valjkom, tjesteninu pobrašnite, složite listove jedan na drugi, zarolajte i narežite oštrim nožem. 


Ako radite pomoću mašinice, na valjcima krenite od nule (najdeblje tijesto) do 5 i nakon toga narežite nastavkom za široke rezance ili tagliatele.


4 Osušite

Nakon što ste izrezali rezance, stavite ih na krpu posutu brašnom da se osuše ili objesite na stalak za sušenje.


Tako ih možete spremiti za buduću upotrebu. Čuvajte ih na suhom i tamnom mjestu do par tjedana. 


Tjestenina se kuha u puno slane, kipuće vode par minuta.


Začinite je omiljenim umakom i uživajte.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.