U zdjelu miksera dodajte brašno, kvasac, sol i šećer. Pazite da se sol i kvasac ne dodiruju.
Napravite udubinu u sredini i dodajte maslinovo ulje i vodu. Koristeći nastavak za tijesto, miksajte na najnižoj brzini oko 2 minute.
Po potrebi, očistite tijesto s nastavka miksera i nastavite miješati na srednjoj brzini oko 8 minuta. Možda ćete povremeno morati zaustaviti mikser i ponovno očistiti nastavak.
Izvadite tijesto iz zdjele i kratko ga premijesite na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i mekano.
Stavite tijesto u zdjelu koju ste premazali uljem i prekrijte prozirnom folijom koju ste premazali uljem. Ostavite da se diže 1-2 sata, dok se ne udvostruči.
Otopite maslac i ostavite da se malo ohladi.
U plitkoj posudi pomiješajte šećer i cimet.
Namastite kalup za kuglof promjera 21 cm.
Nakon što se tijesto udvostručilo, istucite zrak iz tijesta tako da ga nekoliko puta udarite dok je još u zdjeli. Zatim ga prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i premijesite nekoliko puta.
Podijelite tijesto na komadića koji su teški otprilike 15 g, tako da odrežete dijelove tijesta i oblikujete kuglice.
Uvaljajte svaku kuglicu tijesta u otopljeni maslac, a zatim je uvaljajte u smjesu šećera i cimeta. Pazite da svaka kuglica bude potpuno prekrivena prije nego što ih zbijeno složite u kalup.
Prekrijte kalup folijom premazanom uljem i ostavite da se diže 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Uklonite prozirnu foliju i pecite oko 20 minuta ili dok monkey bread ne dobije zlatno smeđu boju. Provjerite čačkalicom, kako biste bili sigurni da je pečen do kraja.
Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu barem 30 minuta. Zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje.
U zdjeli pomiješajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu.
Prelijte pripremljeni preljev preko kruha.