Jednostavni monkey bread

Vrijeme pripremePriprema
50min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
3h 55min
KompliciranostTežina
Cijena
Jednostavni monkey bread by Shutterstock Shutterstock

Monkey bread je slatki kruh ljepljive teksture koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obično poslužuje za doručak ili kao desert. Priprema se od slatkog i mekanog tijesta sličnog kolaču, koje se premaže rastopljenim maslacem, cimetom i šećerom, te peče u pećnici.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

300 gglatkog brašna
4 gsuhog kvasca
½ žličicesoli
2 žlicešećera
2 žlicemaslinovog ulja
160 mlmlake vode

Premaz od cimeta

100 gšećera
½ žličicecimeta u prahu
50 gmaslaca, otopljenog

Glazura

70 gšećera u prahu
¼ žličiceekstrakta vanilije
1 žlicapunomasnog mlijeka

Priprema

1Zamijesite tijesto

U zdjelu miksera dodajte brašno, kvasac, sol i šećer. Pazite da se sol i kvasac ne dodiruju.


Napravite udubinu u sredini i dodajte maslinovo ulje i vodu. Koristeći nastavak za tijesto, miksajte na najnižoj brzini oko 2 minute.


Po potrebi, očistite tijesto s nastavka miksera i nastavite miješati na srednjoj brzini oko 8 minuta. Možda ćete povremeno morati zaustaviti mikser i ponovno očistiti nastavak.


Izvadite tijesto iz zdjele i kratko ga premijesite na pobrašnjenoj površini dok ne postane glatko i mekano.


2Ostavite da se diže

Stavite tijesto u zdjelu koju ste premazali uljem i prekrijte prozirnom folijom koju ste premazali uljem. Ostavite da se diže 1-2 sata, dok se ne udvostruči.


3Pripremite premaz s cimetom

Otopite maslac i ostavite da se malo ohladi.


U plitkoj posudi pomiješajte šećer i cimet.


4Podijelite tijesto na komadiće

Namastite kalup za kuglof promjera 21 cm.


Nakon što se tijesto udvostručilo, istucite zrak iz tijesta tako da ga nekoliko puta udarite dok je još u zdjeli. Zatim ga prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i premijesite nekoliko puta.


Podijelite tijesto na komadića koji su teški otprilike 15 g, tako da odrežete dijelove tijesta i oblikujete kuglice.


5Složite kuglice u kalup

Uvaljajte svaku kuglicu tijesta u otopljeni maslac, a zatim je uvaljajte u smjesu šećera i cimeta. Pazite da svaka kuglica bude potpuno prekrivena prije nego što ih zbijeno složite u kalup.


6Ostavite da se diže

Prekrijte kalup folijom premazanom uljem i ostavite da se diže 30 minuta.


7Ispecite u pećnici

Zagrijte pećnicu na 200°C.


Uklonite prozirnu foliju i pecite oko 20 minuta ili dok monkey bread ne dobije zlatno smeđu boju. Provjerite čačkalicom, kako biste bili sigurni da je pečen do kraja.


Izvadite kruh iz pećnice i ostavite da se ohladi u kalupu barem 30 minuta. Zatim ga pažljivo izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje.


8Pripremite glazuru

U zdjeli pomiješajte šećer u prahu, ekstrakt vanilije i mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu.


Prelijte pripremljeni preljev preko kruha.


Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.