U veliku zdjelu ulijte mlako mlijeko. Dodajte kvasac i malo promiješajte. Ostavite da stoji 5-10 minuta.
U međuvremenu, u drugoj velikoj zdjeli prosijte brašno, šećer i sol.
Mikserom umutite omekšani maslac u smjesu kvasca. Dok mikser radi, dodajte suhe sastojke i sve dobro sjedinite, povremeno skidajući smjesu s rubova zdjele ako je potrebno.
Nastavite miksati na srednjoj brzini dok tijesto ne postane ljepljivo, ali glatko na dodir kada maleni komad oblikujete u kuglicu, otprilike 2 minute.
Oblikujte tijesto u disk i prebacite u zdjelu koju ste lagano namastili. Labavo prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči, otprilike 1 sat (vrijeme će varirati ovisno o temperaturi u prostoriji).
Nakon što se tijesto udvostručilo, istucite zrak iz tijesta tako da ga nekoliko puta udarite dok je još u zdjeli. Zatim ga prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i premijesite nekoliko puta.
Razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 0,6 cm. Koristeći oštar nož, izrežite tijesto na pravokutnike veličine oko 2,5 x 5 cm. Nije problem ako su neki pravokutnici nesavršeni.
Umočite svaki pravokutnik tijesta u otopljeni maslac i rasporedite ih na dno kalupa za kuglof koji ste prethodno namastili, slažući komade tako da se djelomično preklapaju. Nastavite sve dok ne potrošite svaki komad tijesta.
Labavo prekrijte kalup kuglofa plastičnom folijom i ostavite tijesto na toplom da se diže, dok ne doseže otprilike tri četvrtine visine kalupa, otprilike 1 sat.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Otkrijte kalup i pecite dok kruh ne poprimi zlatno smeđu boju, otprilike 25 do 30 minuta.
Premjestite na rešetku i ohladite, još uvijek u kalupu, oko 15 minuta.
Pažljivo okrenite monkey bread naopako na pladanj i poslužite toplo.