Monkey bread s maslacem

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
3h
KompliciranostTežina
Cijena
Monkey bread s maslacem by Shutterstock Shutterstock

Ovaj recept predstavlja osnovnu varijantu monkey breada, koja se lako može prilagoditi različitim okusima, bilo da preferirate slatke ili slane verzije. Zamislite verziju sa karameliziranim smeđim šećerom i orasima ili varijantu s maslinovim uljem i timijanom koja savršeno pristaje uz sve što ste pripremili na roštilju? Mogućnosti su brojne, a sve počinje s ovim osnovnim receptom.

Sastojci

Broj porcija
10
1 paketićsuhog kvasca
240 mlmlakog mlijeka
390 gbrašna
55 gšećera
1 žličicasoli
120 gmaslaca, omekšanog (za tijesto)
120 gmaslaca, otopljenog (za premaz)

Priprema

1Aktivirajte kvasac

U veliku zdjelu ulijte mlako mlijeko. Dodajte kvasac i malo promiješajte. Ostavite da stoji 5-10 minuta.


2Pomiješajte suhe sastojke

U međuvremenu, u drugoj velikoj zdjeli prosijte brašno, šećer i sol.


3Pripremite tijesto

Mikserom umutite omekšani maslac u smjesu kvasca. Dok mikser radi, dodajte suhe sastojke i sve dobro sjedinite, povremeno skidajući smjesu s rubova zdjele ako je potrebno.


Nastavite miksati na srednjoj brzini dok tijesto ne postane ljepljivo, ali glatko na dodir kada maleni komad oblikujete u kuglicu, otprilike 2 minute.


4Ostavite da se diže

Oblikujte tijesto u disk i prebacite u zdjelu koju ste lagano namastili. Labavo prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči, otprilike 1 sat (vrijeme će varirati ovisno o temperaturi u prostoriji).


5Podijelite tijesto na komadiće

Nakon što se tijesto udvostručilo, istucite zrak iz tijesta tako da ga nekoliko puta udarite dok je još u zdjeli. Zatim ga prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i premijesite nekoliko puta.


Razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 0,6 cm. Koristeći oštar nož, izrežite tijesto na pravokutnike veličine oko 2,5 x 5 cm. Nije problem ako su neki pravokutnici nesavršeni.


6Složite u kalup

Umočite svaki pravokutnik tijesta u otopljeni maslac i rasporedite ih na dno kalupa za kuglof koji ste prethodno namastili, slažući komade tako da se djelomično preklapaju. Nastavite sve dok ne potrošite svaki komad tijesta.


7Ostavit da se diže

Labavo prekrijte kalup kuglofa plastičnom folijom i ostavite tijesto na toplom da se diže, dok ne doseže otprilike tri četvrtine visine kalupa, otprilike 1 sat.


U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.


8Ispecite u pećnici

Otkrijte kalup i pecite dok kruh ne poprimi zlatno smeđu boju, otprilike 25 do 30 minuta.


9Ohladite i poslužite

Premjestite na rešetku i ohladite, još uvijek u kalupu, oko 15 minuta.


Pažljivo okrenite monkey bread naopako na pladanj i poslužite toplo.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.