U veliku posudu ulijete mlaku vodu i dodajte kvasac. Ostavite da stoji 5-10 minuta, dok ne počne pjeniti.
Koristeći drvenu kuhaču, umiješajte otopljeni maslac, kiselo vrhnje, šećer, jaje i vaniliju. Dobro sjedinite.
U smjesu dodajte brašno i sve sjedinite drvenom kuhačom. Dodajte preostalo brašno za smjesu i miješajte dok tijesto ne postane jednolično, otprilike 3-4 minute.
Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne postane glatko, otprilike 3 minute. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte malo brašna prema potrebi.
Kada je tijesto glatko, stavite ga natrag u posudu za miješanje i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite ga da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat.
U posudi srednje veličine pomiješajte šećer, cimet i vaniliju. Vanilija će malo razvodniti smjesu, ali će se brzo vratiti u drobljivu teksturu.
Otopite 85 g maslaca u lončiću pa ostavite sa strane.
Lagano pritisnite tijesto šakama otprilike 4-5 puta kako bi istisnuli zrak.
Podijelite tijesto na jednake komade, uzimajući u obzir broj muffina koje planirate pripremiti.
Oštrim nožem podijelite svaki od tih komada na 6 jednakih komadića. Oblikujte svaki komadić u kuglicu.
Za svaki mafin će vam trebati šest kuglica.
Svaku kuglicu obilno premažite otopljenim maslacem, a zatim je cijelu uvaljajte u mješavinu cimeta.
Rasporedite po pet kuglica na dno svakog kalupa za mafine, postavljajući ih oko rubova. Pažljivo smjestite šestu kuglicu u sredinu, pažljivo je gurajući kako bi bila poravnata s vanjskim kuglicama.
Kada su svi muffini u kalupima, po vrhu ih pospite preostalom smjesom šećera i cimeta.
Labavo ih prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu na toplom mjestu dok se ne udvostruče, otprilike 40 minuta.
U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 175 °C.
Stavite kalup s mafinima na središnju rešetku pećnice i smanjite temperaturu na 165 °C.
Pecite dok ne dobiju zlatno smeđu boju, otprilike 20-22 minute.
Kada su gotovi, prebacite kalup s mafinima na rešetku za hlađenje i ostavite da se hlade 5-10 minuta. Pažljivo izvadite muffine iz kalupa i stavite ih na lim za pečenje.
U maloj posudi pomiješajte šećer u prahu, otopljeni maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. Ako želite gušću glazuru, smanjite količinu mlijeka.
Prelijte glazuru preko mafina.
Poslužite odmah ili na sobnoj temperaturi.