Monkey bread muffini s cimetom

Vrijeme pripremePriprema
45min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
22min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 47min
KompliciranostTežina
Cijena
Monkey bread muffini s cimetom by Shutterstock Shutterstock

Pripremite domaće monkey bread muffine s cimetom i glazurom od vanilije, kao ukusnu poslasticu za doručak koja je savršena u bilo koje doba godine. Svaki muffin je napravljen od 6 mini loptica tijesta koje se nakon pečenja lako razdvajaju.

Sastojci

Broj porcija
12

Tijesto

1 paketićsuhog kvasca
60 mlmlake vode
3 žliceotopljenog maslaca
160 mlkiselog vrhnja
3 žlicešećera
1veliko jaje, lagano istučeno
1 žličicaekstrakta vanilije
320 gbrašna (za početno dodavanje u smjesu)
40 gbrašna (za dodavanje tijekom miješanja)

Premaz od cimeta

230 gšećera
2 žlicecimeta
1 žlicaekstrakta vanilije
85 gmaslaca

Glazura

160 gšećera u prahu
15 gmaslaca, otopljenog
1 žlicamlijeka

Priprema

1Pripremite tijesto

U veliku posudu ulijete mlaku vodu i dodajte kvasac. Ostavite da stoji 5-10 minuta, dok ne počne pjeniti.


Koristeći drvenu kuhaču, umiješajte otopljeni maslac, kiselo vrhnje, šećer, jaje i vaniliju. Dobro sjedinite.


U smjesu dodajte brašno i sve sjedinite drvenom kuhačom. Dodajte preostalo brašno za smjesu i miješajte dok tijesto ne postane jednolično, otprilike 3-4 minute.


2Zamijesite tijesto

Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne postane glatko, otprilike 3 minute. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte malo brašna prema potrebi.


3Ostavite da se diže

Kada je tijesto glatko, stavite ga natrag u posudu za miješanje i prekrijte plastičnom folijom. Ostavite ga da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči, otprilike 1 sat.


4Pripremite premaz od cimeta

U posudi srednje veličine pomiješajte šećer, cimet i vaniliju. Vanilija će malo razvodniti smjesu, ali će se brzo vratiti u drobljivu teksturu.


Otopite 85 g maslaca u lončiću pa ostavite sa strane.


5Podijelite tijesto

Lagano pritisnite tijesto šakama otprilike 4-5 puta kako bi istisnuli zrak.


Podijelite tijesto na jednake komade, uzimajući u obzir broj muffina koje planirate pripremiti.


Oštrim nožem podijelite svaki od tih komada na 6 jednakih komadića. Oblikujte svaki komadić u kuglicu.


6Složite kuglice u kalupe

Za svaki mafin će vam trebati šest kuglica.


Svaku kuglicu obilno premažite otopljenim maslacem, a zatim je cijelu uvaljajte u mješavinu cimeta.


Rasporedite po pet kuglica na dno svakog kalupa za mafine, postavljajući ih oko rubova. Pažljivo smjestite šestu kuglicu u sredinu, pažljivo je gurajući kako bi bila poravnata s vanjskim kuglicama.


7Ostavite da se diže

Kada su svi muffini u kalupima, po vrhu ih pospite preostalom smjesom šećera i cimeta.


Labavo ih prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu na toplom mjestu dok se ne udvostruče, otprilike 40 minuta.


U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 175 °C.


8Ispecite u pećnici

Stavite kalup s mafinima na središnju rešetku pećnice i smanjite temperaturu na 165 °C.


Pecite dok ne dobiju zlatno smeđu boju, otprilike 20-22 minute.


Kada su gotovi, prebacite kalup s mafinima na rešetku za hlađenje i ostavite da se hlade 5-10 minuta. Pažljivo izvadite muffine iz kalupa i stavite ih na lim za pečenje.


9Pripremite glazuru

U maloj posudi pomiješajte šećer u prahu, otopljeni maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije dok ne dobijete glatku smjesu. Ako želite gušću glazuru, smanjite količinu mlijeka.


Prelijte glazuru preko mafina.


10Poslužite

Poslužite odmah ili na sobnoj temperaturi.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.