Najbolje cimet rolice

Vrijeme pripremePriprema
20min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
20min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Najbolje cimet rolice by Shutterstock Shutterstock

Donosimo recept od kojeg će vam cijela kuća mirisati na cimet. Za pripremu ovih mirisnih, mekanih i slasnih cimet rolica trebat će vam ipak nešto više vremena. Toplo tijesto, nadjev od cimeta i preljev od krem sira dobitna su kombinacija za nadolazeće hladne dane. 


Sastojci

Broj porcija
9

Tijesto

400 gglatkog brašna
50 gšećera
200 mltoplog mlijeka
1 vrećicasuhog kvasca
1jaje
1žumanjak
50 grastopljenog maslaca
1 prstohvatsoli

Nadjev

150 gsmeđeg šećera
1 žlicamljevenog cimeta
50 gmaslaca, sobne temperature

Preljev

100 gkrem sira
50 gmaslaca, sobne temperature
50 gšećera u prahu
½ žličiceekstrakta vanilije

Priprema

Tijesto

1 Zamijesite tijesto

Toplo mlijeko stavite u zdjelu pa u nju dodajte kvasac, šećer, jaje, žumanjak i otopljeni maslac. Pjenjačom miješajte dok se sastojci ne sjedine.


Špatulom ili drvenom žlicom umiješajte brašno i sol. Miješajte dok se tijesto ne počne formirati tijesto. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite da postane glatko, otprilike 10 minuta. 


2 Ostavite da se digne

Tijesto prebacite u dobro nauljenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom. Ostavite da se diže sat vremena ili dok se ne udvostruči. 


3 Razvaljajte tijesto

Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika. Bitno je da ima "kutove" kako biste maksimalno iskoristili tijesto i da vam rolice iz sredine štruce ne budu deblje od ovih s kraja.

Nadjev

4 Rasporedite nadjev

Pomiješajte šećer i cimet. Ravnomjerno rasporedite omekšali maslac (što je topliji, bit će ga lakše razmazati) po tijestu, a po njemu pospite mješavinu šećera i cimeta.  


5 Zarolajte, narežite pa ostavite da se još malo digne

Tijesto zarolajte tako da krenete rolati širu stranu, i to čvrsto (ne stezati) da imate lijepi kružni presjek. Nožem ili koncem izrežite rolice na širinu od 3 cm. 


Cimet rolice prebacite u nauljeni kalup (a može i obložen papirom za pečenje), prekrijte čistom krpom i ostavite na toplom pola sata do 45 minuta. 


6 Ispecite

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Pecite 20 do 25 minuta ili dok rubovi blago ne porumene. Ostavite da se prohlade dok pripremate preljev.

Preljev

7 Izmiksajte i prelijte

U zdjelu stavite krem sir, omekšali maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte dok ne dobijte glatku smjesu. Premažite po cimet rolicama i poslužite. 

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.