Babka

Vrijeme pripremePriprema
1h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
25min
Ukupno vrijemeUkupno
1h 25min
KompliciranostTežina
Cijena
Babka
Babka
Babka
Babka
Babka
Babka
Modificirani recept tradicionalne bapke kojim ćete zasladiti i zagrijati hladne zimske dane.

Sastojci

Broj porcija
2

Tijesto

530 gglatkog brašna
100 gšećera
10 gkvasca u prahu
3 gsoli
180 mlvode
3cijela jaja
150 gmaslaca
ulje

Namaz od čokolade

200 gtamne čokolade
120 gmaslaca
110 gšećera u prahu
40 gkakaa u prahu
1 prstohvatsoli

Priprema

1 Zamijesite tijesto

Kvasac pomiješajte s mlakom vodom uz dodatak malo šećera te ostavite 10 minuta da se digne.


U posudu za miksanje dodajte, brašno, šećer i sol te promiješajte sastojke.


U posudu za miksanje sada dodajte jaja, kvasac i vodu te počnite s miksanjem.


Nakon što se tijesto formira, počnite s postepenim dodavanjem maslaca (narežite ga na manje komadiće nožem ili ga dodajte žlicom).


Nakon što se sastojci sjedine, miksajte još desetak minuta, a nakon toga prebacite tijesto u posudu za dizanje koju ste prethodno nauljili.


Posudu stavite na hladno mjesto i neka de diže bar 12 sati.


2 Napravite namaz od čokolade

U posudi zagrijte maslac i tamnu čokoladu. Nakon što se otope, lagano dodajete šećer u prahu, kakao i prstohvat soli. Miješajte sve dok se sastojci ne sjedine u kompaktnu smjesu.


3 Složite babku

Lim za pečenje premažite maslacem i pospite brašnom. Tijesto prepolovite.


Prvu polovicu rastanite na pobrašnjenoj podlozi na otprilike 1cm debljine.


Tijesto premažite namazom od čokolade. 2-3cm od ruba ostavite prazno. Praznu površinu, kistom, premažite vodom kako bi se lakše zalijepilo.


Tijesto zarolajte i krajeve spojite kako vam smjesa ne bi letjela van prilikom rezanja.

Rebrastim nožem, rolu po sredini raztežite na pola te s tim polovicama napravite pletenicu.


Isto ponovite s drugim dijelom tijesta te prebacite obje pletenice u posudu za pečenje.

Posudu prekrijte krpom i ostavite sat i pol do dva sata da se tijesto digne.


4 Ispecite

U prethodno zagrijanoj pećnici, kolač pecite na 190 stupnjeva, 20-25 minuta ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju.


5 Napravite sirup

Dok se kolač peče, pripremite sirup od 80 g šećera i 80 ml vode. Šećer i vodu zagrijte dok se sav šećer ne otopi i smjesa malo reducira.


Nakon što je kolač pečen, premažite ga sirupom te pričekajte da se ohladi.

goran435