Kanelbullar

Vrijeme pripremePriprema
30min
Vrijeme kuhanjaKuhanje
2h
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Kanelbullar by Shutterstock Shutterstock
Kanelbullar

Kanelbullar su najpopularnija švedska peciva sačinjena od mekog tijesta i cimeta.

Sastojci

Broj porcija
6

Tijesto

410 gglatkog brašna
55 gmaslaca
250 mlmlijeka
50 gšećera
7 gsuhog kvasca
2 žličicemljevenog kardamoma
1 prstohvatsoli

Nadjev

120 gmaslaca
100 gsmeđeg šećera
2 žlicecimeta
1 žličicamljevenog kardamoma
1 žličicaekstrakta vanilije

Preljev

1jaje
1 žlicavode
šećer u granulama za posipati

Priprema

1Zagrijte mlijeko i maslac

Pomiješajte mlijeko i maslac u manjoj posudi. Zagrijte na srednje laganoj vatri, često miješajući da se maslac otopi.


2Pomiješajte brašno sa ostalim sastojcima

U zasebnoj velikoj posudi izmiješajte brašno, šećer, kvasac, mljeveni kardamom i sol dok se ne sjedine.


3Dodajte mlijeko

Dodajte toplu smjesu mlijeka i miješajte dok se tijesto ne počne formirati.


4Umijesite tijesto

Istresite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 7-10 minuta, ili dok tijesto ne postane glatko i mekano.


5Pustite da se diže

Tijesto oblikujte u kuglu, stavite ga u podmazanu zdjelu i pokrijte prozirnom folijom. Pustite da se diže u toplom prostoru 1 sat ili dok se ne udvostruči.


6Pripremite nadjev

U međuvremenu, pomiješajte sastojke za nadjev u zasebnoj posudi za miješanje dok se ne sjedine.


7Razvaljajte tijesto

Nakon što je tijesto spremno, premjestite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Valjkom razvaljajte tijesto u pravokutnik od 55 x 40 cm. Pažljivo i ravnomjerno rasporedite smjesu za punjenje po cijeloj površini tijesta.


8Preklopite razvaljano tijesto

Zatim preklopite lijevu trećinu tijesta prema sredini i preklopite desnu trećinu tijesta preko toga prema sredini, kao da slažete pismo.

Zatim razvaljajte tijesto tako da tvori pravokutnik 40 x 20 cm.


9Formirajte peciva

Pomoću rezača pizze ili noža tijesto narežite na trake duljine 2x20 cm. Uzmite jednu traku i okrenite je nekoliko puta, nježno je istežući dok se gotovo ne udvostruči. Uzmite jedan kraj uvrnute trake i labavo dvaput omotajte tijesto oko dva prsta. Zatim ostatak tijesta omotajte tako da tvori čvor.


10Ostavite ih na toplom da se još jednom dignu

Dobivene "čvoriće" premjestite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pokrijte peciva čistom kuhinjskom krpom i pustite ih da se dižu 45-60 minuta.


11Zagrijte pećnicu i premažite tijesto

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Svako pecivo premažite umućenim jajem, a zatim pospite prstohvatom granuliranog šećera.


12Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu

Pecite ih 15-18 minuta ili dok peciva ne dosegnu željenu razinu zlatno smeđe boje. Nakon što su pečeni pustite ih da se ohlade 5 minuta.

Index Recepti logo
Index Recepti
Stvarni recepti koje možete napraviti kod kuće. Testirani. Bez pjenica i posteljica, obećajemo.