Pletenica s krem sirom i borovnicama

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
38min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 38min
KompliciranostTežina
Cijena
Pletenica s krem sirom i borovnicama
Pletenica s krem sirom i borovnicama
Pletenica s krem sirom i borovnicama
Pletenica s krem sirom i borovnicama
U ovoj pletenici sam kombinirala šumske borovnice i krem sir i pokazalo mi se izvrsnom kombinacijom. Vjerujem da bi odlično bilo i s mješavinom šumskog voća, malinama, kupinama ili jagodama. Radila sam sličnu kombinaciju s višnjama iz kompota i sirom, a probala sam i s marelicama pa se svakako probajte poigrati okusima i prilagodite svom ukusu. Tijesto je vrlo podatno za rad, a nakon pečenja sam pletenicu premazala medom što je čuva od isušivanja i daje sjajnu koricu. Od ove količine sastojaka možete ispeći dvije manje ili jednu veliku pletenicu.

Sastojci

Broj porcija
8

Tijesto

500 gglatkog pšeničnog brašna
80 gšećera
1vanilin šećer
½ žličicesoli
7 gsuhog kvasca
250 mlmlakog mlijeka
2jaja
65 gomekšalog maslaca (ili masti)
naribana limunova korica

Nadjev od sira

200 gkrem sira
50 gšećera u prahu

Nadjev od voća

200 gborovnica (koristila sam šumske)
80 gšećera
1 žlicaškrobnog brašna (gustina)

Priprema

1 Tijesto

Za tijesto pomiješajte brašno, sol i šećer.


U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako pa dodajte suhi kvasac i ostavite da se zapjeni.


Pomiješajte smjesu brašna s aktiviranim kvascem.


Dodajte limunovu koricu i jaja pa umijesite glatko tijesto.


Omekšali maslac dodajte malo po malo i cijelo vrijeme mijesite tijesto.


Kada je tijesto elastično i odvaja se od stijenki posude, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se udvostruči.


2 Nadjevi

Za to vrijeme pripremite borovnice, očistite ih i operite, stavite u posudu pa dodajte šećer.


Stavite kuhati cijelo vrijeme miješajući.


Pomiješajte 1 žličicu škrobnog brašna s 2 žličice vode pa dodajte u borovnice.


Kuhajte dok se ne zgusne i stavite na hlađenje.


Krem sir pomiješajte sa šećerom u glatku smjesu.


3 Oblikovanje

Kada se tijesto udvostručilo, istresite ga na radnu površinu i podijelite na dva dijela.


Svaki dio razvaljajte u pravokutnik pa nanesite sir i na to smjesu od borovnica.


Zamotajte u roladu pa prerežite uzdužno (ostavite spojeno na jednom kraju).


Ispletite pletenicu prebacujući jedan krak preko drugog.


Isto ponovite s drugim dijelom tijesta.


4 Pečenje

Tako pripremljene pletenice stavite na lim obložen papirom za pečenje (ili u kalupe za četvrtasti kruh).


Pecite na 180 stupnjeva nekih 35 do 45 min ovisno o pećnici.


Vruće pletenice premažite medom.

Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.

Ključne riječi