Isprobano!

Linzeri
1h 10min

Linzeri su vjerovatno najpopularniji keksići koji se nađu na svakom blagdanskom stolu. Potječu iz Austrije i dobili su ime po gradu Linzu, a osim keksića, postoji i linzer pita koja je slična sastojcima no priprema se baš u obliku okrugle pite ili tarta. Linzeri su prepoznatljivi keksići koji se sastoje od dva keksa spojena pekmezom, ali za razliku od naših vanilica, gornji keksić je izrezan te je pekmez vidljiv. Ono što je još bitna razlika, linzeri se pripremaju s mljevenim bademima (ponekad stavim lješnjake), a ako je pekmez kiselkast, onda je to dobitna kombinacija. Riječ je o prhkom keksu koji može stajati 10 do 15 dana u zatvorenoj limenoj kutiji, a možete ih ispeći sada pa spajati pekmezom baš prije blagdana.

Kuglof s bundevom i ličkom basom
1h 10min

Jesen je doba bundeva, a u kolačima se bundeve slažu sa začinima poput cimeta, đumbira ili klinčića. Evo recept za jedan jesenski kuglof, mirisan i ukusan, a sočnost mu daju bundeva i lička basa.

Pletenica s krem sirom i borovnicama
(5)
2h 38min

U ovoj pletenici sam kombinirala šumske borovnice i krem sir i pokazalo mi se izvrsnom kombinacijom. Vjerujem da bi odlično bilo i s mješavinom šumskog voća, malinama, kupinama ili jagodama. Radila sam sličnu kombinaciju s višnjama iz kompota i sirom, a probala sam i s marelicama pa se svakako probajte poigrati okusima i prilagodite svom ukusu. Tijesto je vrlo podatno za rad, a nakon pečenja sam pletenicu premazala medom što je čuva od isušivanja i daje sjajnu koricu. Od ove količine sastojaka možete ispeći dvije manje ili jednu veliku pletenicu.

Široki rezanci od medvjeđeg luka
(6)
45min

Ništa nije toliko karakterističnog mirisa kao šuma Gorskog kotara u proljeće. Prošećete li šumskim stazama, osjetit ćete intenzivan miris po češnjaku. To što osjetite je medvjeđi luk (divlji luk, srijemuš, sremuš ili crijemuš). Kada ga berete, budite iznimno oprezni i uvijek idite s nekim tko dobro poznaje što bere. U proljeće, kada su listovi mladi i još ne cvate, vrlo je sličan jesenskom mrazovcu i đurđici koja je otrovna. Ako niste sigurni, najbolje ga je brati kada procvate. Listove medvjeđeg luka možete koristiti kao dodatak salati ili svježem siru, a možete od njega izraditi začinsku sol, pesto, juhe, kruh, palačinke ili tjesteninu.

Reform torta s lješnjacima
1h 30min

Reform torta je klasik među tortama, ne sadrži brašno, a s lješnjacima je još ukusnija.

Rolada s jagodama
40min

Brza, jednostavna i lagana rolada sa svježim jagodama.

Kuglof od naranče i svježeg sira
(12)
1h 15min

Ovaj kuglof mekan je i sočan, a još je bolji drugi dan. Ako koristite domaća jaja, bit će žut kao na slici.

Rolada s orasima
(5)
2h

U starim, požutjelim bilježnicama s receptima sam pronašla nekoliko recepata za sasvim jednostavne biskvite ili kolače bez kreme te recepte za kreme uz koje je domaćica stavila napomenu kako su dobre za torte ili rolade. Upravo jedan takav biskvit i jednu takvu kremu sam spojila u ovoj slastici. Recepti se nalaze u dvije bilježnice i u originalu se zovu “Rolad sa orasima” i “Dobra fila od čokolade za torte i rolade”.

Štrudla od borovnica
(9)
2h 48min

Štrudl, štrudla ili savijača je jelo od vučenog (ponekad i lisnatog) tijesta koje se puni voćem, povrćem, sirom, makom, orasima te može biti slano ili slatko. Štrudla od borovnica se priprema od vučenog tijesta odnosno tankih kora nadjevenih slasnim, sitnim, tamno ljubičastim plodovima borovnice. Kada u Gorskom kotaru poželite pojesti tipičan goranski desert, svi će vam preporučiti upravo štrudlu od borovnica. Još ako su to divlje, šumske borovnice, osjetit ćete pravi miris i okus ovog našeg zelenog srca pa ako posjećujete Gorski kotar, ne idite kući dok ne kušate ovu štrudlu. U ponudi je mnogih goranskih restorana, a na vama je da odlučite gdje je najukusnija.

Čokoladna krem torta
2h

Čokoladna krem torta ne sadrži brašno i prepuna je čokolade i prženih lješnjaka. Recept je iz stare bilježnice te je između 80 i 100 godina star i potpisan imenom Bogdan. Bilježnica je pripadala sestri suprugovog djeda, teti Merici, a za Bogdana se kasnije i udala.

Buhtli s višnjama
(11)
2h 30min

U staroj bilježnici s početka 20. stoljeća postoji nekoliko rukom pisanih recepata za buhtle. Isprobala sam dva i danas ću vam u Gorskom kotlu otkriti jedan uz kojeg stoji napomena da je "od Jelke". Umjesto uobičajenog punjenja pekmezom ili čokoladom, odlučila sam u njih staviti višnje. Buhtle po ovom receptu su savršene, tope se u ustima, mirisne su i nemaju kruhasti šmek. Meko i prozračno tijesto te kiselo-slatka unutrašnjost su dobitna kombinacija.

Kolači od sira
(10)
1h 10min

Predivan starinski kolač od tijesta koje se priprema sa svježim sirom i maslacem te puni pekmezom, najbolje domaćim od marelice. Sir je također domaći, goranski. Okus i miris im je božanski, poput onih trokuta iz pekarnice, samo još bolji. Recept je zapisan krasopisom na istrgnutom listu papira i umetnut u bilježnicu sa starim receptima, no izgleda i djeluje stariji od ostalih. Odmah vam napominjem, napravite duplu dozu jer ovi slatki trokuti će vam nestati u trenu.