Buhtli s višnjama

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
30min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 30min
KompliciranostTežina
Cijena
Buhtli s višnjama
Buhtli s višnjama
Buhtli s višnjama
Buhtli s višnjama
Buhtli s višnjama
U staroj bilježnici s početka 20. stoljeća postoji nekoliko rukom pisanih recepata za buhtle. Isprobala sam dva i danas ću vam u Gorskom kotlu otkriti jedan uz kojeg stoji napomena da je "od Jelke". Umjesto uobičajenog punjenja pekmezom ili čokoladom, odlučila sam u njih staviti višnje. Buhtle po ovom receptu su savršene, tope se u ustima, mirisne su i nemaju kruhasti šmek. Meko i prozračno tijesto te kiselo-slatka unutrašnjost su dobitna kombinacija.

Sastojci

Broj porcija
20
140 gmaslaca
5žumanjaka
1cijelo jaje
ruma
20 gsvježeg kvasca
7 dlglatkog brašna
3 žlicešećera
1vanilin šećer
malo soli
2 dlmlijeka
Za punjenje:
višnje (koristila sam očišćene i zaleđene)
2 žlicešećera
malo cimeta
umjesto višanja može i klasično punjenje od pekmeza ili čokolade

Priprema

Najprije razmrvite kvasac pa dodajte mlako mlijeko, malo šećera i malo brašna. Ostavite da se kvasac aktivira.


Višnje iz kompota ocijedite ili ako imate zaleđene (ili svježe) pošećerite po ukusu i dodajte malo cimeta.


Omekšali maslac dobro izradite te dodajte šećer, žumanjke i jedno cijelo jaje. Smjesa se mora dobro izraditi.


Dodajte limunovu koricu i rum te dignuti kvasac.


Postepeno dodajte brašno i na kraju malo soli.


Po potrebi stavite još mlakog mlijeka.


U bilježnici piše da smjesa treba izgledati kao za kuglof i da ju treba dobro "isklofati". Ukoliko imate kuhinjski robot, odlično! Smjesu sam miješala s nastavkom za tijesto nekih 10-ak min dok tijesto nije postalo elastično i sjajno te se odvajalo od posude. Pokrijte zdjelu krpom te ostavite na toplom da se udvostruči. 


Nakon nekih sat vremena tijesto stavite na pobrašnjenu površinu te premijesite. Po potrebi dodajte još malo brašna da vam se ne lijepi.


Razvaljano tijesto režite na četverokute i na svaki stavite višnje. Višnje neka budu ocijeđene da vam se ne razlije višak soka. Svaki četverokut zamotajte u kuglu (buhtlu). Dobro zalijepite krajeve.


Buhtle slažite u namašćenu tepsiju na papir za pečenje (ja sam pekla u okrugloj gusanoj tavi). 


Pokrijte krpom i neka se dižu još pola sata.


Rastopite kockicu maslaca i ostavite da se malo ohladi, ali da još bude tekući. Premažite buhtle maslacem i stavite peći na 180 stupnjeva nekih 30-ak minuta, ovisno o pećnici. Kada porumene, gotove su.


Pospite ih šećerom u prahu.



Gorski kotao
Gorski kotao
Moje ime je Valentina no svi me znaju po nadimku Vanja. Živim u Vrbovskom u Gorskom kotaru, učiteljica sam. Bavim se fotografijom, uređenjem vrta, uzgojem povrća, izradom pekmeza, namaza, likera, sirupa i zimnice. Kuhanje je ljubav, hrana je ono što volim, a naročito kad je spremljena za drage ljude! Recepte skupljam sa svih strana, internet, prijateljice, mama, bakine stare bilježnice... Volim kuhati za obiteljska okupljanja i prijatelje. Kada Gorski kotar zazeleni, vrt postaje mjesto i okupljanja i kuhanja.Volim "starinska" jela, ona koja su othranila generacije. Volim jela koja idu uz tradiciju proslava. Kolači su mi posebna strast jer dok ih pečem, cijela kuća miriši.