Pinca by Janjolinka

Vrijeme pripremePriprema
2h
Vrijeme kuhanjaKuhanje
35min
Ukupno vrijemeUkupno
2h 35min
KompliciranostTežina
Cijena
Pinca by Janjolinka by Janja Benić Janja Benić

Donosimo recept Janje Benić koja je poznata po svojim krafnama, a sada nam je dala recept za pincu.

Sastojci

Broj porcija
5

Tijesto

820 gbrašna (300g Manitobe i 520g brašna za dizana tijesta)
10 gsoli
1limun - korica
1naranča - korica
2XL jaja
2žumanjka
250 mlmlijeka (mlako)
30 gsvježeg kvasca
100 gkiselog vrhnja
130 gsmeđeg šećera
1 žlicanarančine vodice
1 žlicaružine vodice
1 žlicaarome vanilije
1 žlicaruma
150 gmaslaca

Premaz

1jaje
1 žlicakiselog vrhnja
malo soli
šećer u granulama za posip

Priprema

Priprema sastojaka

1Pripremite sastojke

Prosijte brašno i dodajte mu sol te koricu limuna i naranče. Jednu žlicu brašna odvojite za aktiviranje kvasca.


2Istucite bjelanjke

Razbijte jaja pa odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg do mekih vrhova.


3Istucite žumanjke

U zasebnu zdjelicu stavite žumanjke i tucite ih sa šećerom. Jednu žlicu šećera si odvojite za aktiviranje kvasca. Žumanjcima dodajte arome i alkohol koji koristite.


4Aktivirajte kvasac

Zagrijte mlijeko, neka bude mlako. Dodajte mu svježi kvasac, žlicu šećera i žlicu brašna koje ste odvojili. Pustite kvasac da se aktivira (zapjeni) nekoliko minuta.

Tijesto

1Zamijesite tijesto

Pomiješajte bjeljanke, žumanjke i kiselo vrhnje. Brašnu dodajte aktivirani kvasac i sve ostale sastojke koje ste pomiješali zajedno.


Miksajte dok se tijesto ne formira u kuglu. Tijestu dodajte maslac narezan na listiće.


2Miksajte dosta dugo

Miksajte dosta dugo, oko sat vremena. Idealno je da imate samostojeći mikser. Miksajte u pauzama kako bi se tijesto odmaralo. Kada tijesto više ne puca znači da je gotovo.


3Ostavite da se diže

Formirajte kuglu od tijesta i ostavite da se diže 2 sata. Premijesite tijesto i stavite ga u hladnjak. Idealno bi bilo preko noći.


4Izrežite tijesto

Drugi dan izvadite tijesto i pustite ga otprilike pola sata pa ga oblikujte. Izrežite tijesto na željenu veličinu i oblikujte u kuglu. Možete napraviti dvije veće ili tri manje pince. Vanjske stranice tijesta prebacujte u sredinu.

Premaz

1Premažite pince

Pripremite si pleh za pečenje. Okrenite ga naopako i stavite papir za pečenje. Premažite tijesto premazom od jaja i kiselog vrhnja i prekrijte prozirnom folijom. Neka se tijesto diže 2 do 2 i pol sata.

Pečenje

1Zagrijte pećnicu

15-ak minuta prije pečenja upalite pećnicu da se zagrije na 170 stupnjeva.


2Zarežite pince

Pince zarežite škarama i još jednom premažite prije pečenja. Posipajte šećerom u granulama.


3Vrijeme pečenja

Pince pecite oko 35 minuta. Ako imate jaču pećnicu zadnjih 10 minuta ih prekrijte papirom na pečenje da ne potamne previše.

Janja Benić
Janja Benić